Specialistische boomverzorging
Marc Lansink
Marc Lansink

Vestigingsmanager, idverde Bomendienst
T: 06 20 96 10 80

12 mei 2022

Verplanten

De betekenis van bomen in de openbare ruimte en de aandacht ervoor is de laatste jaren toegenomen. De klimaatproblematiek, met name in de stedelijke omgeving, zorgt meer en meer voor een andere denkwijze ten aanzien van groen en bomen. De goede eigenschappen van bomen worden erkend en beter benut. Bestaande (oude) bomen zijn van groot belang voor onze leefomgeving, maar soms kan een boom niet op zijn oorspronkelijke plek behouden blijven. Omzagen is kapitaalsvernietiging, verplanten is dé oplossing voor het gebruik van reeds jarenlang opgebouwd kapitaal, alleen op een nieuwe plek.

In Nederland worden jaarlijks best wel de nodige bomen verplant, maar nog altijd is het niet de meest voor de hand liggende optie bij ruimtelijke ingrepen. Verplanten vergt een andere mindset, maar levert vooral veel op. Goodwill bij bewoners en bestuurders, een echte bijdrage aan het zorgvuldig omgaan met groen kapitaal, waardecreatie voor de toekomst. Dat is pas duurzaam!

Om succesvol bomen te verplanten is het noodzakelijk om een aantal aspecten minimaal in beeld te hebben. Dat begint natuurlijk met de boom! Welke boomsoort betreft het, hoe groot is de boom, hoe gezond is de boom? Heeft de boom voldoende groeikracht om snel te herstellen na het verplanten? Bij onvoldoende vitaliteit kan beter afgezien worden van verplanten, dat bespaart teleurstellingen.

De verplanttechniek is het volgende belangrijke aspect. Bij voorkeur kiezen we een techniek die de minste impact heeft op de boom en de kluit. Inzet van een verplantmachine is altijd het overwegen waard, het is namelijk een relatief simpele en efficiënte manier om bomen te verplanten. En relatief goedkoop ook nog eens…

Als laatste moet er ook na het verplanten voldoende aandacht voor de boom zijn. Met een intensieve nazorg is een gemiddeld slagingspercentage van 99% haalbaar. En dan wordt verplanten zeker de moeite waard…!

Dus denk in projecten waar bomen niet gehandhaafd kunnen blijven eens aan een verplantmachine in plaats van aan een motorzaag. Laten we zo blijven zorgen voor weloverwogen keuzes die bijdragen aan een toekomstbestendige, duurzame buitenruimte waar wij, en vele generaties na ons, nog lang van kunnen profiteren!

Verplantingen in beeld

Enschede
Geesteren
Waddinxveen
VLaardingen
Apeldoorn

Brochure idverde Bomendienst

Wilt u meer weten over de groene mogelijkheden die idverde Bomendienst u kan bieden? Download dan onze brochure.

Download brochure
Square_Brochure_bomen-voor-groener-leven@2x-540x330-c
Marc Lansink
Marc Lansink

Vestigingsmanager, idverde Bomendienst

T: 06 20 96 10 80
E: marc.lansink@idverde.nl

“Actief zijn over de volle breedte van het vakgebied, van beleid tot verplanten, draagt bij aan een groenere, boomrijke omgeving.”