Blogs
Miriam Spermon
Miriam Spermon

Specialist Beplantingen, idverde Advies
T: 055 312 40 70

03 april 2023

Week van de groene tuin

Het is eind maart wanneer ik dit stuk schrijf en ondanks dat het nog koud is (met een enkele hagelbui hier en daar) ben ik al volop begonnen met het vergroenen van mijn tuin.

Hoe ik dit doe? Simpelweg door het zaaien van gewonnen zaad van vaste planten. Daarnaast ben ik ook begonnen met het zaaien voor de moestuin. Het plantpact, zoals de collega’s het noemen die zich veel met beplanting bezighouden, hebben afgelopen najaar zaden verzameld van verschillende vaste planten. Het doel daarvan is om deze te delen met collega’s en op een laagdrempelige manier onze planten te delen.

Zaaien van gewonnen zaad: hoe begin je?

Zaaien kan al heel simpel, met weinig kosten. Verzamel wat lege toiletrolletjes, vul ze met aarde en stop de zaadjes erin. Klein beetje water geven en stop ze (zoals ik heb gedaan) in een kweekkastje op een koele plek met voldoende licht. (zie foto) En voilà: na 1 week zie je al de kiemplantjes verschijnen.

Voordat de kiemplantjes in de tuin gezet kunnen worden, is het nog nodig om ze te verplanten in een groter potje en deze nog een paar weken op een beschutte plek groter laten groeien. Het is verstandig om dit na ijsheiligen (na 15 mei) te doen.

Overzicht vensterbank met planten
Echinacea vorotrekken in pot

Optimaal gebruik van regenwater voor je planten!

Naast het vergroenen van je tuin is het mulchen ook een maatregel die ervoor kan zorgen dat de border bij langdurende droogte minder vocht verdampt. Mulchen is het aanbrengen van een laag bladcompost boven op de aarde. Deze laag zorgt er ook voor dat onkruid moeilijker ontkiemt. De bodem wordt luchtiger waardoor (regen)water ook makkelijker in de grond trekt. Met deze bladlaag voed je langdurig het bodemleven. Dat bodemleven zorgt ervoor dat de bodem langer water kan naleveren aan planten. Planten die bij warm weer water kunnen verdampen waardoor de omgevingstemperatuur verlaagd wordt. Zo wordt de tuin een (nog) fijnere plek om te verblijven in de zomer!

Op de foto zie je ook potten staan met bollen en knollen van de bekende winkels die voor een lage prijs allerlei soorten planten aanbieden. Voor een paar euro heb je al diverse planten die je een zomer lang plezier geven. De dahlia’s en zonnebloemen kon ik niet laten liggen. Ondanks dat het nog te vroeg is om ze in de tuin zelf te zetten, ben ik begonnen deze planten voor te trekken. Dat betekent dat je ze binnen in een pot opkweekt in beschermde omstandigheden; vorstvrij en in het zonnetje. Ze mogen nog niet buiten geplant worden want dat is nog te vroeg. Maar zodra ijsheiligen voorbij is kan ik ze direct buiten zetten. Dat zorgt ervoor dat mijn dahlia’s na ijsheiligen al grote planten zijn. De planten krijgen daardoor een slakvrije start waardoor de kans dat ze bloemen krijgen groter wordt.

De eerste wortels zijn te zien!

Na zo’n 2 weken kan ik de kiemplantjes in een groter potje zetten. Aan de onderkant van de wc-rolletjes zie je de worteltjes al zitten. De plantjes zijn heel goed gegroeid. In een P9 potje heb ik aarde gedaan. Daar zet ik de wc-rolletjes zo diep mogelijk in. Daarna vul ik het potje bij met zoveel mogelijk aarde. Water geven en weer in een kweekkasje zetten. Zo bescherm ik de kiemplantjes tegen te veel koude en voor uitdrogen.

Nog een paar weken en ik kan de plantjes af gaan harden. Dat betekent dat ik ze overdag buiten ga zetten en alleen bij vorst binnenzet. Totdat ze afgehard zijn en ik ze ook ’s avonds buiten kan laten. Dan is het tijd om ze buiten te planten. Je kan het ook zien aan de worteltjes die dan onderaan het potje eruit komen. Een teken dat de plantjes goed doorworteld zijn.

Benieuwd naar het resultaat? De komende maanden zal ik wat blogs of vlogs posten met de voortgang!

Planten zaaien
Miriam Spermon
Miriam Spermon

Specialist Beplantingen, idverde Advies

T: 055 312 40 70
E: miriam.spermon@idverde.nl

“Verrassend, passend groen.”