• Home
  • Groen schoolplein

Groen schoolplein

brochure-spelen-groen-idverde-lrg@2x
Speelconcept - Spelen in 't groen

Waarom een groen schoolplein?

Leren, spelen en ontdekken doen kinderen het best op een groen schoolplein. Iedere schoolbestuurder en leerkracht kent de meerwaarde van groen binnen het onderwijs. Een groene schoolomgeving stimuleert kinderen om te bewegen, verbetert de leerprestaties, maakt kinderen socialer en stimuleert de motorische ontwikkeling. Een groene invulling van de buitenruimte vergroot ook de gastvrijheid en versterkt de sociale cohesie met de buurt.

Wat is een groen schoolplein?

Een groen schoolplein is een schoolplein waar natuurlijke elementen centraal staan. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van struiken, bomen, stenen en gras. Maar ook aan speelelementen van hout of touw. Elk groene schoolplein is maatwerk. Per project wordt er aandachtig gekeken naar de mogelijkheden om natuurlijke elementen terug te laten komen in en rondom het plein.

We houden rekening met de onderwijsvorm en de behoeften van zowel de kinderen als de docenten. Hierbij staan veiligheid, toegankelijkheid en functionaliteit centraal.

Groen en identiteit

De identiteit van een school of kinderdagverblijf gaat verder dan het lokaal, de leerkrachten en begeleiders. Ook de buitenruimte is beeldbepalend. Deze moet passen bij uw visie en onderwijsconcept. Niet alleen qua inrichting, maar ook qua beheer. Wij kijken altijd zorgvuldig naar uw wensen. Zo realiseren we samen een groen schoolplein die uw onderwijsvorm en aanbod ondersteunt en bijdraagt aan een sterke uitstraling.

Een greep uit onze onderwijsprojecten

Aanleg drie groene schoolpleinen
IKC De Avonturier
Lees meer over dit project
Ontwerp en aanleg groen schoolplein
Basisschool De Troubadour
Lees meer over dit project
Realisatie groene speel- en leeromgeving
Kindcentrum MMiXX
Lees meer over dit project

Welke soorten schoolpleinen zijn er?

Elk onderwijsniveau wilt zijn eigen soort schoolplein. Wij hebben op basis van onze jarenlange ervaring en in samenwerking met professionals uit de speelbranche een eigen speelconcept ontwikkeld: Spelen in ’t groen. Wij kunnen u in het gehele concept ontzorgen dankzij de bundeling van kennis en kunde.

In ons speelconcept staan de leerlingen centraal. Ons speelconcept is zo opgezet dat scholen er direct mee aan de slag kunnen. We maken er bovendien een superleuk avontuur van om een schoolplein om te vormen tot een groeiende leeromgeving. Leerlingen bepalen namelijk mee hoe hun speelterrein eruit komt te zien.

Samen bepaalt u welke waarden uw schoolplein uitstraalt en welke speelelementen erin terug moeten komen. Voor het ene schoolplein kan een glijbaan en een klimrek belangrijk zijn. Voor een ander soort schoolplein juist weer een voetbalveld en een klimwand. Binnen ons Spelen in ‘t groen concept denken we graag met u mee.

Realiseer uw groen schoolplein met onze speelvriendjes!
Realiseer uw groen schoolplein met onze speelvriendjes!

Speelconcept - Spelen in 't groen

Wilt u meer weten over de groene mogelijkheden voor uw kinderdagverblijf of school? Download dan onze leaflet over ons speelconcept 'Spelen in 't groen'.

Download
brochure-spelen-groen-idverde-lrg@2x

Wat kan idverde voor u betekenen?

Wij hebben jarenlange ervaring in groene schoolpleinen. Door onze geïntegreerde dienstverlening en intensieve samenwerking tussen onze werkmaatschappijen kunnen wij u in het hele traject van dienst zijn. Denk hierbij in het begeleiden van subsidieaanvragen, het ontwerpen door idverde Advies, maar ook het aanleggen en onderhouden van groene schoolpleinen door idverde Realisatie. Hierdoor realiseren wij niet alleen groene schoolpleinen die voldoen aan de wensen en behoeften van de school, kinderen en ouders, maar zorgen wij door onze geïntegreerde benadering ook voor duurzame, veilige, toegankelijke, multifunctionele en toekomstbestendige schoolpleinen. Schoolpleinen waar de kinderen en medewerkers het beste uit elkaar halen.

Financiering

Om het vergroenen van schoolpleinen verder te stimuleren zijn er diverse provincies, gemeenten, waterschappen en andere maatschappelijke organisatie die een subsidieregeling beschikbaar hebben gesteld waar scholen gebruiken van kunnen maken. In veel gevallen gaat het hier om een financiële bijdrage voor het ontwerp en de realisatie van een groen schoolplein. Daarnaast zijn er tal van andere mogelijkheden om aan het budget te komen om een groen schoolplein te realiseren, waaronder sponsoring en crowdfunding. Als regionale specialist van de groene buitenruimte worden wij erg enthousiast van dit soort initiatieven en kunnen wij u begeleiden bij dergelijke subsidieaanvragen of mee denken hoe een groen schoolplein te financieren

Samenwerking IVN

Een groen schoolplein is meer dan alleen een plek waar kinderen vrij kunnen spelen en bewegen. Het is een plek waar kinderen ook veel kunnen leren. Een groen schoolplein wordt dan ook vaak ingezet als buitenleslokaal. Wij kunnen als groenspecialist met u mee denken hoe u optimaal gebruik kunt maken van een groen schoolplein als buitenleslokaal. Dit doen wij samen met IVN Natuureducatie. Net als wij vindt IVN Natuureducatie het belangrijk dat kinderen in een groene omgeving kunnen spelen en bewegen. De samenwerking houdt in dat wij elke basisschool, middelbare school en kinderopvanglocatie waar wij een groen plein aanleggen, een abonnement op het buitenleseducatiepakket van IVN krijgt. Hiermee bevorderen wij samen het gebruik van een groen schoolplein als buitenleslokaal.

Wilt u meer weten over de mogelijkheden voor uw school of kinderdagverblijf?

Pim Lage Venterink
Pim Lage Venterink

Productmanager Spelen

T: 06 10 01 27 27
E: pim.lageventerink@idverde.nl

Al onze experts