• Home
  • Groenblauwe schoolpleinen in Zuid-Holland

Groenblauwe schoolpleinen in Zuid-Holland

Pim Lage Venterink
Pim Lage Venterink

Productmanager Spelen, idverde Realisatie
T: 06 10 01 27 27

Leren, spelen en ontdekken op een groen schoolplein

Iedere schoolbestuurder en leerkracht kent de meerwaarde van groen. Een groene schoolomgeving stimuleert kinderen om te bewegen, verbetert de leerprestaties, maakt kinderen socialer en stimuleert de motorische ontwikkeling. Daarnaast levert een groen schoolplein een belangrijke bijdrage op het gebied van waterberging en het vergroten van de biodiversiteit. Een groene invulling van de buitenruimte vergroot ook de gastvrijheid en identiteit van uw school en versterkt de sociale cohesie met de buurt.

Themafonds Groenblauwe schoolpleinen

De meerwaarde van een groen schoolplein krijgt steeds meer aandacht. Om het realiseren van groenblauwe schoolpleinen verder te stimuleren heeft de provincie Zuid-Holland, samen met het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland het themafonds ‘Groenblauwe schoolpleinen’ opgericht. Het doel is om scholen te ondersteunen bij het realiseren van een groenblauw schoolplein. Van 2019 tot en met 2021 kunnen basisscholen een financiële bijdrage (maximaal €15.000,00 per schoolplein) aanvragen. lees meer over het themafonds op de website van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Daar kunt ook meer lezen over de voorwaarden van het themafonds.

Vanwege de grote belangstelling is het voor 2019 niet meer mogelijk om een aanvraag in te dienen. Vanaf 15 december 2019 kunnen de aanvragen voor 2020 weer worden ingediend. Wees er dan ook snel bij! In 2020 stelt het Themafonds €190.000,00 beschikbaar.

Scholen die een toekenning hebben gekregen van het Themafonds krijgen als extra een gratis buitenlestraining aangeboden van IVN Zuid-Holland (max 5 docenten per school). Aanmelden kan op de website van het IVN. De trainingen vinden plaats in 2019 en 2020.

Themafonds 'Groenblauwe schoolpleinen' in het kort

  • Maximale bijdrage: €15.000,00
  • 50% van de totale kosten
  • Schoolpleinen (gedeeltelijk) openbaar toegankelijk
  • Groenblauw schoolplein wordt minimaal vijf jaar gebruikt
  • €190.000,00 in 2020 en €240.000,00 in 2021 beschikbaar
  • Gericht op het basisonderwijs
  • Subsidie digitaal aanvragen
  • Afronding project binnen 24 maanden na toekenning

Andere financiële bijdragen

Naast de provincie Zuid-Holland zijn er ook verschillende waterschappen, gemeenten en fondsen die financieel kunnen ondersteunen bij het realiseren van een groenblauw schoolplein. Op een speciale website van de provincie Zuid-Holland en het Hoogheemraadschap van Delfland is meer informatie te vinden over de verschillende financiële bijdragen. Uiteraard kunnen onze specialisten u hierbij ook adviseren. Wij komen graag met u in contact.

Wat kan idverde voor u betekenen?

Als regionale specialist van de groene buitenruimte worden wij erg enthousiast van dit initiatief. Wij hebben jarenlange ervaring in het begeleiden van aanvragen, ontwerpen, aanleggen en onderhouden van groenblauwe schoolpleinen. Hierdoor realiseren wij niet alleen groene schoolpleinen die voldoen aan de wensen en behoeften van de school, kinderen en ouders, maar zorgen wij door onze geïntegreerde benadering ook voor duurzame, veilige, toegankelijke en multifunctionele schoolpleinen. Schoolpleinen waar de kinderen en medewerkers het beste uit elkaar halen.

Een greep uit onze gerealiseerde projecten

Groenblauw schoolplein in Den Haag
Dalton Kind Centrum Helen Parkhurst
Bekijk het project
Natuurlijke schoolomgeving
Gelderlandschool (Den Haag)
Aanleg twee groene schoolpleinen
KBS De spoorzoeker (Breda)
Bekijk het project
Drie groene pleinen, één groene visie
IKC De Avonturier (Vught)
Bekijk het project

Brochure Groener leren

Wilt u meer weten over de groene mogelijkheden voor uw kinderdagverblijf, basisschool of IKC? Download dan onze brochure Groener leren.

Download brochure
Square_Brochure_groener-leren@2x

Wilt u meer weten over groene schoolpleinen?

Pim Lage Venterink
Pim Lage Venterink

Productmanager Spelen, idverde Realisatie
T: 06 10 01 27 27