• Home
  • Insectenhotels op daktuinen

Insectenhotels op daktuinen

Meer bijen, vlinders en andere insecten op daktuinen dankzij onze insectenhotels

Groene en -multifunctionele daken zijn niet meer weg te denken en is een veelbesproken onderwerp wanneer het gaat over het vergroenen van gebouwen en steden. Groene daken bevorderen verkoeling, waterbuffering, een schonere lucht, verminderen omgevingsgeluid en vervullen de functie binnen de verstedelijking in Nederland. Maar ook zorgt een groen dak voor een energie neutrale, klimaatbestendige en biodiverse leefomgeving. Om de biodiversiteit te bevorderen plaatst idverde Realisatie vestiging Veldhoven, in samenwerking met Ontwikkelingsboerderij De Laarhoeve, insectenhotels op daktuinen. Door meer insectenhotels te plaatsen biedt het insecten meer ruimte om te schuilen en nestelen. De insectenhotels trekken onder andere bijen, welke voor meer bloei van de beplanting zorgen.

idverde heeft met jarenlange expertise en kennis dak- en gevelbegroeiing. We hebben al vele groene daken mogen ontwerpen en realiseren voor mooie projecten. Zowel kleurrije sedumdaken als multifunctionele daken met tuinen voor meervoudig gebruik.

Tijdelijke actie: gratis insectenhotel!

Op 1 oktober 2021 bestaat idverde NL 1 jaar. In dit jaar hebben wij de meest uiteenlopende projecten gerealiseerd, waaronder de aanleg van grote sedumdaken, diverse intensieve daktuinen, multifunctionele daken en verschillende biodiverse daken. Onze verjaardag is reden voor een klein feestje en daar horen cadeaus bij! Daarom plaatsen wij bij iedere daktuin die wij tussen 1 oktober 2021 en 31 maart 2022  opleveren gratis een insectenhotel. Dit presentje is dus niet alleen een feest voor ons, onze klanten en de insecten, maar ook een mooie manier om ons duurzaam en sociaal maatschappelijk in te zetten.

De voordelen/ functies van een insectenhotel op een daktuin:

  • Vergroten natuurbeleving
  • Vergroten Biodiversiteit
  • Voedingsbron voor insecten, vogels en andere dieren
  • Vergroten van lokaal en regionaal netwerk
  • Voortplanting Flora en Fauna
  • Beschermen insectenpopulaties
website daktuinen

Samenwerking Ontwikkelingsboerderij De Laarhoeve

Ontwikkelingsboerderij De Laarhoeve in Diessen maakt de insectenhotels voor idverde Realisatie, vestiging Veldhoven. De medewerkers met speciale talenten, krijgen de volledige vrijheid in hoe het insectenhotel eruit komt te zien. Denk bijvoorbeeld aan een insectenhotel met gaatjes in de vorm van een vlinder of vis. Dit maakt dat iedere daktuin een uniek exemplaar krijgt.

De insectenhotels worden gemaakt van duurzame en circulaire materialen. Het hout wat vrijkomt tijdens het vellen van bomen of snoeiwerkzaamheden door idverde Realisatie, wordt hergebruikt en opgeslagen. Wanneer de voorraad bij De Laarhoeve bijna op is, wordt deze opnieuw aangevuld. Het hout krijgt hierdoor een tweede leven op de daktuin. Op de foto is te zien hoe talent Kevin gaatjes aan het boren is in de stam van het insectenhotel.

Foto: © Ontwikkelingsboerderij De Laarhoeve
Foto: © Ontwikkelingsboerderij De Laarhoeve

Wat kan idverde voor u betekenen?

Het ontwerp en de realisatie van een daktuin vraagt om een planmatige aanpak. De ecologen en adviseurs van idverde Advies kunnen hierbij ondersteunen en adviseren, zodat architecten en projectontwikkelaars bij het ontwerp en de juiste technische detaillering van een dakopbouw een efficiencyslag kunnen maken. Onze uitvoerders van idverde Realisatie leggen de daktuinen aan met hoogwaardige materialen en zorgen voor het vormgeven. De aanleg vraagt om specialistische kennis van: bouwkundige dakdetaillering, gevelaansluitingen, dakbedekkingsconstructies, waterhuishouding, irrigatietechniek, groendakopbouw en beplanting.

Insectenhotels op daktuinen in de praktijk

Rabobank
Eindhoven
Elkerliek ziekenhuis
Helmond
Appartementencomplex Specht
Bladel
Hof van Eden
Eindhoven

Handreiking Natuurdaken

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van natuurdaken? Download dan de handreiking.

Download brochure
Spiral_Book_Mockup_512