Persbericht
12 mei 2021

8.100 Haagse iepen ingeënt met vaccin

Vanaf deze week injecteert de gemeente Den Haag ruim 8.100 iepen tegen de iepenziekte. Dit gebeurt jaarlijks; zo zijn de iepen weer beschermd tegen de iepenziekte. Een hardnekkige en besmettelijke ziekte die wordt veroorzaakt door de iepenspintkever. Door de iepen te vaccineren, zijn ze beter beschermd tegen deze ziekte.

Wethouder Buitenruimte Hilbert Bredemeijer injecteerde een van de eerste iepen dit jaar. “In Den Haag moet je niet alleen kunnen wonen, maar ook prettig kunnen leven in een leefbare en groene stad. Gezonde bomen zijn ons groene kapitaal, dus we moeten onze iepen goed beschermen. In 2030 willen we in totaal vijf procent meer blad in de stad, daar helpen deze duizenden prachtige iepen enorm bij!”

De iep hoort bij Den Haag

Den Haag telt 14.000 iepen die langs de Haagse straten en lanen staan. De boom komt veel voor in deze stad aan zee, want hij houdt van een schrale bodem en kan goed tegen de zoute zeewind. Ongeveer de helft van de iepen krijgt een vaccin. De andere helft bestaat grotendeels uit nieuwere iepensoorten die van nature beter zijn beschermd tegen iepziekte en het vaccin niet nodig hebben. Het injectieprogramma is succesvol: er vallen jaarlijks nog maar tientallen bomen uit in plaats van de 1.500 tot 2.000 iepen op het dieptepunt van de iepenziekte.

Twee keer per jaar controle

De gemeente controleert jaarlijks alle iepen in Den Haag. Tussen mei en september worden de iepen tweemaal geïnspecteerd. Niet alleen de iepen van de gemeente worden aan een inspectie onderworpen, de gemeente controleert ook iepen op particulier terrein. De iepen worden goed gecontroleerd, want een zieke boom kan omliggende iepen snel besmetten via de wortels of via de kever zelf. Het injecteren gebeurt vroeg in het groeiseizoen, als de iepen net uitlopen. Ook moet het mooi weer zijn. De bast moet namelijk droog zijn, zodat de boom het middel goed ‘opzuigt’.

sliderrr3
300 slider

Stel mij een vraag

Laatste nieuws

Meer nieuws