Nieuws
Christian Jongenotter Tijdelijk
Christian Jongenotter

Contractmanager, idverde Realisatie
T: 06 51 60 21 02

25 januari 2022

Aanplanten van bomen en bosplantsoen langs de A16

In de week van 17 januari 2022 is idverde Realisatie, vestiging Bruinisse in opdracht van Rijkswaterstaat (RWS) gestart met het aanplanten van 759 bomen en 7745 stuks bosplantsoen langs de A16. Het tracé tussen Zevenbergschenhoek en rivier De Mark bij Breda wordt in drie weken tijd verrijkt met een mix aan o.a. eiken, iepen, berken en linden. Niet alleen de locatie van het planten van de bomen is uitdagend, maar ook de contractvorm is bijzonder te noemen.

Een locatie met uitdagingen

In het verleden, zo geeft contractmanager Christian Jongenotter aan, stonden er populieren langs het tracé waar we de bomen gaan planten. Deze populieren werden dusdanig groot dat ze voor overlast zorgden voor de HSL, die aan de andere kant van de A16 ligt. Om de veiligheid te waarborgen, zijn de bomen gerooid en heeft Rijkswaterstaat (RWS) idverde Realisatie, vestiging Bruinisse benaderd om het aanplanten van nieuwe bomen via een UAV-GC contract uit te voeren. Inmiddels zijn de voorbereidingen qua grondbewerking getroffen en kan er gestart worden met het aanplanten. Omdat het aanplanten langs een drukke weg moet plaatsvinden, zijn er met RWS de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. Zo zal knooppunt Zonzeel o.a. afgezet worden in de nacht om de veiligheid van de medewerkers en automobilisten te waarborgen.

Nadat de bomen succesvol in de grond zijn gezet, zullen ze nog twee jaar nazorg krijgen om uitval te voorkomen.

Foto links A16
Foto rechts A16

Bijzondere contractvorm

Het aanplanten van de bomen wordt uitgevoerd op basis van een UAV-GC contract. RWS heeft idverde Realisatie, vestiging Bruinisse de opdracht gegeven om 759 bomen aan te planten op het bovengenoemde tracé en vervolgens heeft Jongenotter, samen met werkvoorbereider Sjako Quist een plan gemaakt. De contractvorm is onconventioneel, aangezien deze werkzaamheden meestal volgens een RAW-traject worden gemaakt. In een RAW-traject worden afspraken op voorhand veel meer vastgelegd. Maar, zo stelt Jongenotter, deze contractvorm maakt het wel extra uitdagend. “Met deze contractvorm ben je veel meer zelf in de lead hoe je het contract gaat uitvoeren. Dit geeft een bepaalde mate van vrijheid, maar brengt ook risico’s mee. Gelukkig werken we met ervaren mensen die weten hoe het werk gedaan moet worden en welke kosten hierbij komen kijken. Komende week starten we met het planten van de bomen en we zijn ervan overtuigd dat deze locatie er over enkele weken weer prachtig bijligt!”

Christian Jongenotter Tijdelijk
Christian Jongenotter

Contractmanager, idverde Realisatie

T: 06 51 60 21 02
E: christian.jongenotter@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws