Persbericht
Meggie Olijslagers - 2
Meggie Olijslagers

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland
T: 06 23 93 51 58

12 juli 2018

Jury ELCA Trend Award 2018 beoordeelt Nederlandse nominaties

Persbericht VHG

Nederland is dit jaar gastland voor de ELCA Trend Award. Deze prestigieuze internationale prijs wordt iedere twee jaar uitgereikt aan een bijzonder, hoogstaand en duurzaam groenproject. Voor de ELCA Trend Award zijn vier Nederlandse projecten voorgedragen. Afgelopen maandag en dinsdag heeft de jury, bestaande uit deskundige vertegenwoordigers van ELCA, de projecten persoonlijk bezocht.

Professioneel en duurzaam

De ELCA Trend Award wordt uitgereikt aan een project dat voldoet aan het hoogste professionele niveau in het groene vak. Speciale aandacht wordt gegeven aan duurzaamheid en onderhoud. Van de inzenders wordt verwacht dat zij vooral op deze onderdelen een stap verder zijn gegaan.

Voorbeeld van innovatie

De jury hecht veel belang aan details en wil graag weten waar de groenprofessional of groenvoorziener verder is gegaan dan volgens de opdracht voorgeschreven. Naast de totstandkoming van het project en de kwaliteit, kijkt de jury ook naar hoe trendsettend het project is en als voorbeeld kan dienen voor innovatie in de sector.

Nederlandse projecten

Branchevereniging VHG voelt zich vereerd met dit gastheerschap, omdat dit de kans biedt aan bedrijven om hun duurzame projecten extra voor het voetlicht te brengen en Nederland zich kan profileren als trendsettend in het groen in Europa.

De genomineerde projecten zijn:

BTL: De Groenzoom
De Groenzoom is een natuur- en recreatiegebied van 560 hectare gelegen in een voormalig melkvee- en glastuinbouwgebied bij Berkel en Rodenrijs. Dit gebied maakt deel uit van de ecologische verbindingszone de Groenblauwe Slinger, die een natuurlijke, groene grens vormt tussen de regio Rotterdam en Den Haag. De Groenzoom is de afgelopen jaren door BTL getransformeerd tot een gebied voor recreatie en natuurontwikkeling, excursies en educatie.

Beheerder Cor geeft toelichting aan de juryleden
Beheerder Cor Noorman geeft uitleg over deargusvlinder
De argusvlinder is één van de doelsoorten in De Groenzoom

Donkergroen: Circl
Circl op de Amsterdamse Zuidas is een energiezuinig en demontabel gebouwontwerp, waarbij het uitgangspunt is dat alle nu gebruikte materialen in de toekomst kunnen worden hergebruikt. Donkergroen realiseerde hier een 100% circulaire openbare daktuin met ecologische aspecten.

Herman Vaessen BV: Green Dream, Ecological Company Garden
Het duurzaamste kantoor ter wereld (99,4% BREEAM-certificering in 2016) staat in het Limburgse Haelen. Het is volledig van duurzame bouwmaterialen vervaardigd en is energieneutraal. Rond het gebouw ligt een natuurlijke tuin, waar natuurbeleving, biodiversiteit en de meerwaarde hiervan voor medewerkers voorop staan. Deze lijn is doorgezet in het nabijgelegen parkeerterrein en zelfs te zien in de bermen richting de entree van het bedrijventerrein. Ontwerper Green Dream: Iverna Zaalberg – Natuur bij huis

Koninklijke Ginkel groep: De Knoop
De voormalige Knoopkazerne Utrecht is herontwikkeld tot efficiënt en aantrekkelijk rijkskantoor met vergadercentrum en gastwerkplekken. Hierbij is zoveel mogelijk van het oorspronkelijke bouwmateriaal hergebruikt. De Koninklijke Ginkelgroep gaf het omliggende terrein een groene en duurzame metamorfose met groene maatregelen zoals daktuinen, groene gevels, grote bomen en gevarieerde, kleurrijke beplantingen. Deze buitenruimte is een belangrijke schakel in de verbinding met de stad en het nabijgelegen station.

Jury

De jury van de Trend Award bestaat uit het dagelijks bestuur van de ELCA, namelijk de heren Emmanuel Mony (voorzitter, Frankrijk), Lutze von Wurmb (vice-voorzitter, Duitsland) Neil Huck (vice-voorzitter, Verenigd Koninkrijk) en Henrik Bos (voorzitter Committee of Firms, Finland). Zij worden vanuit Nederland ondersteund door VHG-voorzitter Rien van der Spek en vice-voorzitter Robert Smid.

De prijsuitreiking vindt plaats op 12 september tijdens Internationale Vakbeurs GaLaBau, die van 12 tot 15 september aanstaande gehouden wordt in het Duitse Nürnberg.

Over ELCA

De European Landscape Contractors Association (ELCA) is de koepelorganisatie voor de hoveniers- en groenvoorzienersbranche in Europa met in totaal 27 aangesloten landen. Missie van deze organisatie is om het belang van groen voor onze samenleving te benadrukken, de bewustwording hierover kracht bij te zetten en de groene verbinding met architectuur, duurzaamheid, creativiteit, bouw, lifestyle en nieuwe ontwikkelingen op het hoogste niveau in Europa te stimuleren. VHG, de branchevereniging voor ondernemers in het groen met in totaal 1.100 aangesloten leden, is het Nederlandse lid van ELCA.

Meggie Olijslagers - 2
Meggie Olijslagers

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland

T: 06 23 93 51 58
E: meggie.olijslagers@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws