Niet alleen vanuit de regelgeving maar ook vanuit eigen overwegingen op het gebied van energie, biodiversiteit, gezondheid en maatschappelijke baten, kiest de gebouweigenaar of opdrachtgever ervoor om meer functionaliteit toe te voegen op het dak. Albert Jan Kerssen (idverde NL) en Paul van Roosmalen (Gemeente Rotterdam) vertellen over de kansen die de ruimte op het dak biedt.
“Het duurzaamheidsnet sluit zich”, zegt Albert Jan Kerssen, manager impact en specialismen bij idverde NL. “Enerzijds door meer regelgeving: de Omgevingswet bijvoorbeeld. Gemeenten die hun maatschappelijke opgaven moeten oplossen, formuleren beleid en voeren dat uit met de hulp van wet- en regelgeving. En ook vanuit Europese wet- en regelgeving zoals de EU Taxanomie en de CSRD wetgeving, die verplichten door accountants getoetste duurzame prestaties te vermelden, is de roep om duurzame oplossingen voor gebouwen groter geworden.”
“Anderzijds zien we ook steeds meer dat bedrijven en opdrachtgevers vanuit intrinsieke motivatie duurzame initiatieven oppakken. Een bedrijf met een investeerder die het belangrijk vindt. Of formuleren dat je staat voor duurzaamheid en een gezonde toekomst, om je daarmee te onderscheiden van
anderen in de markt.”
Paul van Roosmalen, programmamanager multifunctionele daken bij de gemeente Rotterdam: “Gemeenten dienen een maatschappelijk belang. We moeten transities doorvoeren in dichtbevolkte steden. Denk aan opgaven als duurzame energie, waterberging, wonen en vergroening. Voor alles is ruimte nodig en die is veelal bezet. Daken bieden een uitkomst. Dus als je naast de primaire functie van waterdichting en bescherming tegen invloeden van het weer, meer functies kwijt kan op daken, moet je die mogelijkheid zeker verkennen!”
Benieuwd naar het hele artikel uit Roofs? Download het artikel hieronder of lees het online op de website van Roofs.