Ecologisch onderzoek Gulbergen
Op aanvraag van Metropoolregio Eindhoven wordt er door idverde Advies, vestiging ‘s-Hertogenbosch ecologisch onderzoek gedaan in het gebied rondom Gulbergen in Nuenen...
Daktuin, Essentaksterfte, Iepziekte, Kastanjebloedingsziekte, Verplanten, Groeiplaats, Schoolplein, Zorgtuin, Sportveld, Treegator, Speeltuin
idverde staat voor hoogwaardige en specialistische kennis. De klanten waarderen idverde vanwege de specialistische kennis. Onze expertises zijn ondergebracht in onze 3 werkmaatschappijen die elkaar perfect aanvullen. Selecteer hiernaast de expertise waar u meer over wilt weten.
Senior Projectleider Ecologie, idverde Advies
T: 06 12 29 18 22
Bedankt voor uw aanvraag.
Onze expert neemt zo spoedig mogelijk contact met u op.
De bermen langs de Nederlandse rijkswegen herbergen vele soorten zeldzame flora en fauna. Rijkswaterstaat en andere wegbeheerders werken al decennialang aan het verhogen van de natuurwaarden van deze bermen. Naast gericht beheer is monitoring van de natuurwaarden hierbij minstens zo belangrijk. Hierdoor weten we of de uitgevoerde beheermaatregelen de gewenste effecten hebben en kunnen de aanwezige natuurwaarden goed beschermd worden bij de uitvoering van projecten. Deze zomer kunt u onze ecologen dan ook regelmatig tegenkomen in bermen door heel Nederland!
BTL Advies inventariseert voor het tweede jaar op rij de aanwezige bermflora langs rijkswegen. Voor dit project brengen wij in drie jaar tijd op circa 900 vastgestelde locaties de aanwezige plantensoorten, het aantal plantensoorten en de mate van bedekking in beeld. Deze locaties liggen in verschillende biotopen: grasbermvegetaties, oevervegetaties en bosvegetaties. De gegevens geven Rijkswaterstaat inzicht in het effect van het gevoerde maaibeheer op de ontwikkeling van de bermflora en indirect het effect op de biodiversiteit langs de Nederlandse rijkswegen.
Ook brengen wij de aanwezigheid van wettelijk beschermde soorten in kaart. De komende drie jaar brengen we voor alle rijkswegen en enkele kanaaloevers in beeld waar wettelijk beschermde soorten voorkomen. Hierbij worden planten, reptielen, amfibieën, vissen, vlinders en libellen onderzocht. Vanwege het grote areaal voeren wij deze werkzaamheden uit in samenwerking met enkele collega-bureaus. De verkregen gegevens helpen Rijkswaterstaat om bij het uitvoeren van hun werkzaamheden rekening te houden met soorten die beschermd zijn binnen de Wet natuurbescherming. De gegevens van aangetroffen soorten worden tevens ingevoerd in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Waar u ons ook met enige regelmaat zult aantreffen zijn de bermen van de A28 en A1 ter hoogte van knooppunt Hoevelaken. Vanwege de toekomstige reconstructie van dit drukke knooppunt worden verschillende beschermde soortgroepen in kaart gebracht. De inventarisaties die dit jaar worden uitgevoerd, zijn een actualisatie op het in 2015 door BTL Advies uitgevoerde onderzoek.
Bij het monitoren van bermen gelden strikte veiligheidsvoorwaarden, waarop wij, en natuurlijk de wegbeheerder, streng toezien.
Zo werken we op een veilig manier, aan een veilige leefomgeving voor de bermflora- en fauna in Nederland.
Senior Projectleider Ecologie, idverde Advies
T: 06 12 29 18 22
E: arjan.schoenmakers@idverde.nl