Nieuws
Meggie Olijslagers - 2
Meggie Olijslagers

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland
T: 06 23 93 51 58

03 maart 2020

Eerste nieuwe bomen voor stationsgebied Amsterdam

Afgelopen nacht zijn vlak voor het Victoria hotel en het art’otel nieuwe bomen geplant. Deze maken de bomenrij aan de gehele Prins Hendrikkade compleet. Het zijn de eerste nieuwe bomen in het gebied dat opnieuw wordt ingericht, o.a. voor een ondergrondse fietsenstalling. Tot 2018 was op die plek nog een busstation en een klein plantsoen.

Er is veel aandacht besteed aan een goede groeiplaats voor de bomen, zodat ze meerdere decennia de stad kunnen sieren. Een uitdagende klus als je weet hoeveel kabels en leidingen in de grond liggen en hoeveel ruimte er onder de grond nodig is voor de ondergrondse constructie. Iedere boom staat in 25 kuub goede bomengrond. Dat is een ideale wortelruimte en de bomen zijn goed bestand tegen stormen, droogte en hevige regenbuien.

Jaren geleden is bij alle bomen in dit gebied gekeken of ze duurzaam ingepast zouden kunnen worden in de nieuwe plannen. Een voorbeeld van een succesvolle inpassing van zo’n boom is de grote beeldbepalende iep voor het Centraal Station. Maar dat lukte niet voor alle bomen. Vanaf dit jaar worden die bomen vervangen en nieuwe bomen geplant. In totaal bijna 50 stuks, veelal iepen. De laatste bomen worden geplant medio 2022.

Langs de Prins Hendrikkade komen ‘Zelkova’s’, in goed Nederlands ‘schijniep’. De boomsoort is familie van de Hollandse iep en groeit snel en kan breed uitgroeien. De bomen krijgen in de herfst opvallende geeloranje tot rode bladeren. Het is een sterke stadsboom en nog weinig toegepast; een aanvulling op het huidige bomensortiment van de stad.

Bomenplant onderaan
Meggie Olijslagers - 2
Meggie Olijslagers

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland

T: 06 23 93 51 58
E: meggie.olijslagers@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws