Nieuws
14 november 2018

Gemeente Haaren schreeuwt vergroening en duurzaamheid van de daken

Op het dak van het gemeentehuis in Haaren liggen vanaf eind oktober 141 zonnepanelen. Dat is op zich niet zo bijzonder, maar wat er onder die zonnepanelen gebeurt toch zeker wel. Het unieke hieraan is dat het dak voortaan gaat functioneren als natuurlijke airconditioning en luchtfilter door middel van bio diverse beplanting die door BTL is aangebracht.

Deze innovatie is geïnspireerd op het koelsysteem van het dak van een safari-jeep. Een dak op een dak waardoor het onderste gedeelte beschaduwt wordt. Dit zorgt voor verkoeling. De luchtstroom tussen de twee daken door zorgt vervolgens voor extra temperatuurverlaging. Door het bovenste dak te beplanten met varens wordt het verkoelende effect nog verder vergroot. Door verdamping kunnen de planten de omgevingstemperatuur namelijk verlagen. Daarnaast filteren de varens de lucht en zorgen op deze manier voor een schoner milieu.

Een koeler dak zorgt ook voor een aangenamer binnenklimaat en voor een lager energieverbruik voor het verkoelen van het gemeentehuis. Daarnaast krijgen de zonnepalen door dit nieuwe dak ook een hoger rendement. Haaren staat hiermee aan het begin van een nieuwe innovatieve ontwikkeling van daken en muren. Bijzonder in Nederland.

Nieuws - Daktuin gemeentehuis Haaren 1

Stel mij een vraag

Laatste nieuws

Meer nieuws