• Home
  • Laatste nieuws
  • Gemeente Weert en Brede School Moesel aan de slag met eerste Tiny Forest
Persbericht
Meggie Olijslagers - 2
Meggie Olijslagers

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland
T: 06 23 93 51 58

07 februari 2019

Gemeente Weert en Brede School Moesel aan de slag met eerste Tiny Forest

Leerlingen van Brede School Moesel hielpen onlangs tijdens een interactieve middag bij het opstellen van een schetsontwerp voor een Tiny Forest. Dit minibos ter grootte van een tennisbaan wordt op 15 maart aangelegd op een steenworp afstand van de school. Een Tiny Forest biedt kinderen en buurtbewoners weer de kans op een laagdrempelige manier gebruik te maken van groen in de buurt. Ook is het een middel om hittestress, luchtvervuiling, een dalende biodiversiteit en wateroverlast te bestrijden. Het Tiny Forest project is een initiatief van IVN Natuureducatie. Geert Gabriëls, wethouder biodiversiteit: “Wij willen in Weert meerdere Tiny Forests aanleggen. Daarvoor stellen we geld beschikbaar. Ook zijn we in goed overleg met de provincie voor een bijdrage. Ik ben blij dat het IVN, samen met scholen, er dit jaar in Weert twee gaat aanleggen, in Moesel en in Leuken. En daarna volgen er meer.”

Samen voor een groene buurt

Volgens Richard Louv, schrijver van de bestseller ‘Het laatste kind in het bos’ is het scharrelkind dat rondzwerft in de natuur, kikkers vangt en thuiskomt met gescheurde kleren van het klimmen in de bomen steeds zeldzamer. Ook vergrijzen onze gemeenten steeds verder. Het gevolg hiervan is dat de ontwikkeling van kinderen in het geding komt en buurten niet klaar zijn voor de effecten van de klimaatveranderingen. Daarnaast genieten inwoners niet meer van de positieve gezondheidsvoordelen van groen in de buurt. Dit samen is voor IVN, Brede School Moesel, de wijkraad Moesel en de gemeente Weert dé aanleiding om de handen ineen te slaan. Ze gaan aan de slag met het aanleggen van een Tiny Forest. Dit wordt het tweede Tiny Forest in Limburg.

We ontwerpen een sprookjesbos

Een koude maar zonnige winterdag, lachende kindergezichten, een enthousiaste schoolvertegenwoordiger en een braakliggend grasveld aan de Stadhouderslaan. Dit waren op 22 januari de ingrediënten voor een succesvolle ontwerpsessie van het Tiny Forest, dat in maart aangelegd wordt. De kinderen zijn tijdens een voorbereidende knutsel-les enthousiast gemaakt over het onderwerp Tiny Forest. Daarna zijn ze meegenomen naar buiten om samen de vorm, de locatie van het buitenleslokaal en de padenstructuur van het Tiny Forest te bepalen. Enkele kinderen na afloop: ‘Wauw, als dit echt hier komt dan krijgen we ons eigen sprookjesbos!’. Toen de kinderen het ontwerp af hadden mochten ze dit overhandigen aan de medewerkers van ontwerpbureau BTL, de gemeente Weert en IVN Limburg. Deze hebben het samen uitgewerkt tot een definitief schetsontwerp.

Op naar de plantdag

Het ontwerp dient als basis voor de plantdag die op 15 maart plaatsvindt. Tijdens deze dag gaan de kinderen namelijk, in samenwerking met de hovenier en buurtgenoten, het minibos aanleggen. Wil je meer te weten komen over dit project of helpen op de plantdag? Kijk dan eens op website van het IVN of www.weert.nl/tinyforest

Over IVN

IVN Natuureducatie zet zich als landelijke non-profit organisatie in voor een groen, gezond en duurzaam Nederland. Dit doen we door de natuur in de harten van mensen te brengen. We laten jong en oud actief ervaren hoe leuk, leerzaam, gezond én belangrijk natuur is. Onze 130 professionals, 25.000 leden en 170 vrijwilligersafdelingen organiseren natuuractiviteiten, cursussen en campagnes. Daarbij focussen we op vier kernthema’s: Kind & natuur, Natuur in de buurt, Natuur & recreatie en Natuur & gezondheid. IVN is ervan overtuigd dat kennis van en betrokkenheid bij de natuur, duurzaam handelen stimuleert. IVN: beleef de natuur!

Meggie Olijslagers - 2
Meggie Olijslagers

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland

T: 06 23 93 51 58
E: meggie.olijslagers@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws