Aanleg groene buitenruimte
Vanaf het eerste contact met een zorginstelling wordt vaak het (langdurig) tuinonderhoud besproken en de rol die wij als BTL kunnen spelen. Deze rol vervullen wij graag, maar nog liever kijken we verder aldus Peter Engering, Productmanager Zorg bij BTL. Het optimale rendement van een groene buitenruimte wordt bereikt als wij, en andere betrokken partijen, vanaf het begin van de ontwikkeling worden betrokken. Zoals ik niet vaak genoeg kan zeggen; “Zorg op maat is ook Groen op maat”. Wat je veelal ziet, is dat er zoveel meer gehaald kan worden uit de buitenruimte. De ruimte wordt nu vaak cosmetisch ingezet, maar groen levert meer. De verblijfsduur van patiënten neemt af na een operatie en ook is aangetoond dat er minder geneesmiddelen gebruikt worden als de zorginstelling voorzien is van een groene buitenruimte.
Een bijkomend voordeel voor de zorginstelling is, dat wanneer er goed nagedacht wordt over de inrichting, het onderhoud niet meer hoeft te kosten! Op deze manier biedt je meerwaarde aan de bewoners en andere bezoekers van de tuin, en blijven je beheerkosten onder controle. Het is echter ook belangrijk dat de zorginstellingen in de meerjarenbegrotingen geld reserveert voor renovaties en vervanging. Want groen is aan ‘slijtage’ onderhevig. Waar het normaal is te reserveren voor bouwkundige zaken is dat voor de buitenruimte minder vanzelfsprekend. Graag adviseert BTL hierin.
Het onderhoud van een tuin rondom een zorginstelling, zo vervolgt ten Dam zijn verhaal, vereist duidelijke afspraken tussen de instelling en ons als groene onderhoudspartij. Bij zorginstelling Livio gelden protocollen die we na moeten leven en ook kijken we kritisch naar de uitvoeringstijd van het onderhoud, zodat de bewoners zo min mogelijk overlast ondervinden.