Samenwerking en participatie
Het Groenblauwprogramma beschrijft hoe gemeente Dordrecht samen met inwoners en partners zorgt dat de vier hoofddoelen uit de visie worden bereikt. Om de samenwerking in goede banen te leiden en een breed gedragen resultaat te behalen is het Groenblauwprogramma gezamenlijk opgesteld. Hofstede heeft de samenwerking georganiseerd tussen 23 direct betrokken ambtenaren van gemeente Dordrecht, 20 stakeholders zoals natuurorganisaties en agrarische organisaties en 10 nauwer betrokken inwoners. Daarnaast zijn 661 inwoners betrokken middels een online enquête.
De enquête was onderdeel van een zogenoemde StoryMap, een projectenwebsite voor het Groenblauwprogramma, gemaakt door idverde Advies. Op de StoryMap stond informatie voor inwoners over wat het programma is, over welke thema’s het gaat en hoe de inwoners mee kunnen denken. Via de enquête is informatie bij inwoners opgehaald over het belang van de vier thema’s en de wijze waarop uitwerking aan de thema’s kan worden gegeven. Opvallende resultaten zijn dat 99% van de respondenten zoveel mogelijk groen in de buurt wil, waarvan 65% het niet erg vindt als het er daardoor wat minder verzorgd uitziet. 95% wil meer groen in de wijk dan nu het geval is. Natuur en klimaat vindt men opvallend belangrijker dan thema’s als recreatie en parkeren.
‘’Er zijn heel veel mensen betrokken geweest, waardoor het plan goed gedragen wordt in de organisatie. Dit heeft geleid tot een uniek resultaat waarbij ook opmerkelijke thema’s zoals bewegen en gezondheid in relatie tot groen zijn meegenomen’’ aldus Oevering.
Hofstede: ‘’Zonder de betrokken en meedenkende houding van inwoners, stakeholders en ambtenaren hadden we nooit zo’n mooi en bruikbaar resultaat bereikt. Ik ben trots op wat we samen hebben bereikt en zodra de landelijke Omgevingswet ingaat, loopt gemeente Dordrecht voorop met haar Groenblauwprogramma!”