Nieuws
Roeland Pullen Tijdelijk
ing. Roeland Pullen

Adviseur Dak- en Gevelgroen, idverde Realisatie
T: 06 51 42 42 13

14 mei 2018

DELA’s ‘Groene Rok’

Recent is na een grondige verbouwing het vernieuwde hoofdkantoor van Coöperatie DELA in Eindhoven geopend. Het pand is volledig gemoderniseerd en verduurzaamd. Op de begane grond zijn ruimtes voor overleg en ontspanning, en er is een restaurant gevestigd met Starbucks espressobar. BTL Realisatie heeft meegewerkt aan deze verbouwing en de groenvoorzieningen gerealiseerd.

Eind 2016 is BTL benaderd door bouwkundig adviesbureau Buro2J en architectenbureau Hollandse Nieuwe. Zij hebben ons gevraagd om mee te denken in de technische uitwerking van een beplantingssysteem voor hangende klimplanten. De plantenbakken moesten geplaatst worden op plateaus die onder de overstek, op viereneenhalve meter hoogte, rondom de volledige gebouwplint kwamen te hangen. Hier vangen de planten geen regenwater op. Al met al, geen alledaagse plaats dus.

Watergift op maat

Samen met onze irrigatiepartner Mastop Totaaltechniek hebben wij 140 meter aan kunststof plantenbakken met specifieke afmetingen laten ontwerpen en produceren. Deze bevatten een lichtgewicht groeimedium met klimopplanten (Hedera helix ‘Woerner’).

De irrigatieleidingen die in de bakken liggen worden aangestuurd door een internetgestuurde regelunit. Met meetsensoren voeren zij water en meststoffen aan. De leidingen zijn aangesloten op vier kraanvakken die per windrichting de juiste hoeveelheden kunnen aanleveren. Dit aangezien de begroeiing op de noordzijde minder vocht nodig heeft dan de begroeiing op de zuidzijde. Via een computerprogramma worden de vocht- en voedingswaarden gecontroleerd en indien nodig aangevuld of verminderd.

Uitdagend project

In maart zijn de plantenbakken met circa 850 klimplanten aangebracht. Tijdens de verbouwing draaide het kantoor gewoon door en er mocht na 09:00 geen geluidsoverlast meer zijn. Aangezien het hoofdkantoor in het centrum van Eindhoven staat en opslag en parkeergelegenheid rondom het pand zeer beperkt was, zijn de bakken voorafgaand op onze vestiging in Veldhoven gevuld en op transport gezet.

Al met al was het een zeer uitdagend project in zowel de voorbereiding als uitvoering. We hebben hierbij onze kennis en kwaliteit goed kunnen inbrengen. De entree van het gebouw is heel open en vriendelijk geworden met grote glazen puien. Een jaar lang monitort BTL de groei en ontwikkeling van de beplanting, zodat de beplanting een echte ‘Groene Rok’ om het gebouw gaat vormen!

klimplanten, dela, eindhoven
Net na aanplant
Roeland Pullen Tijdelijk
Roeland Pullen

Adviseur Dak- en Gevelgroen, idverde Realisatie

T: 06 51 42 42 13
E: roeland.pullen@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws