Gemeenten, let op: de iepenspintkever is dit jaar uitzonderlijk vroeg én massaal actief. Uit de eerste monitoringsronde van idverde Bomendienst in diverse Nederlandse gemeenten blijkt dat de kevers al ruim een maand eerder dan normaal uitgevlogen zijn . Aantallen tot 10 keer hoger dan vorig jaar zijn geteld. In combinatie met hoge temperaturen en droogte vormt dit een serieus risico voor de gezondheid van het iepenbestand in de openbare ruimte.
Snelle actie is cruciaal: hoe eerder kevers actief zijn, hoe groter de kans op verspreiding van iepziekte én het ontstaan van een extra generatie in één seizoen. Gemeenten die niet tijdig ingrijpen, lopen het risico op grootschalige kap van waardevolle bomen.
Nu er grote aantallen kevers rondvliegen, is extra aandacht voor iepziekte van belang. Aangetaste bomen moeten zo snel mogelijk worden verwijderd. De combinatie van veel kevers en zieke iepen die blijven staan, kan namelijk zorgen voor een extreme toename van het aantal besmettingen en te kappen bomen.

Wat is de iepenspintkever en hoe verspreidt hij iepziekte?
De iepenspintkever is de belangrijkste overbrenger van de iepziekte. De kevers broeden onder de bast van verzwakte of zieke iepen. Als die bomen al besmet zijn, nemen jonge kevers de schimmelsporen mee en verspreiden deze naar gezonde exemplaren.
Door het warme voorjaar is de iepenspintkever dit jaar al een maand eerder uitgevlogen dan normaal. We zien deze vervroeging echter al meerdere jaren op rij, met name in zachte winters en droge lentes. Dat leidt tot een verhoogd risico op vroege besmettingen én mogelijk een extra generatie kevers in hetzelfde seizoen.
Klimaateffect: extra generatie kevers en snellere besmetting
Door de hogere temperaturen en droogte verkorten de kevers hun generatietijd tot slechts 2 à 3 maanden. Hierdoor ontstaat er in warme jaren mogelijk een extra generatie iepenspintkevers, wat het risico op grootschalige besmetting sterk vergroot. Zelfs gezonde iepen raken door droogtestress vatbaarder als broedboom.
Waarom is snelle verwijdering van zieke iepen belangrijk?
In stedelijke gebieden vormen zieke bomen een bron van besmetting. Wanneer zieke iepen blijven staan:
• stijgt het aantal besmettingen,
• verhoogt de plaagdruk lokaal én regionaal,
• en lopen andere iepen in dezelfde straat, wijk of gemeente onnodig risico.
Daarom is het essentieel dat gemeenten:
• zieke iepen direct verwijderen,
• inzetten op preventieve vaccinatie met DutchTrig.
DutchTrig: biologisch vaccin tegen iepziekte – exclusief via idverde Bomendienst
DutchTrig is het enige biologische vaccin ter wereld tegen iepziekte. Het is veilig, milieuvriendelijk en exclusief beschikbaar via idverde Bomendienst, dé expert in iepenbeheer en boomtechnisch advies in Nederland. Gemeenten kiezen voor DutchTrig omdat het:
• 99% wetenschappelijk bewezen effectief is,
• kap- en beheerkosten beperkt,
• de ecologische en cultuurhistorische waarde van iepen behoudt.
DutchTrig wordt jaarlijks preventief toegediend, bij voorkeur vóór het uitvliegen van de eerste kevers.
Iepen beschermen in jouw gemeente? Vraag nu een vaccinatieplan aan!
Ben je verantwoordelijk voor het beheer van iepen in een gemeente, stad of regio? Dan is nú het moment om te handelen. Vaccinatie met DutchTrig helpt jou om:
• iepziekte te voorkomen,
• de iepenspintkever te beheersen,
• én kostbaar groen te behouden.
DutchTrig is inzetbaar in alle regio’s in Nederland: van Amsterdam tot Zwolle, van Groningen tot Eindhoven. Onze experts denken graag met je mee. Vraag vandaag nog een plan op maat aan en bescherm het iepenbestand in jouw gemeente.
Samen zorgen we voor gezonde, sterke iepen – generaties lang!
