• Home
  • Laatste nieuws
  • idverde NL realiseert nieuwe binnentuin op het dak voor bewoners van Salix Rotterdam
In de media
Suzanne 240 x 240
Suzanne Klerkx

Medewerker Marketing en Communicatie, idverde Nederland
T: +31 411 62 20 36

16 mei 2023

idverde NL realiseert nieuwe binnentuin op het dak voor bewoners van Salix Rotterdam

Bewoners van het splinternieuwe wooncomplex Salix in Rotterdam kunnen vanaf heden gebruik maken van de gemeenschappelijke binnentuin met veel groen en zitplekken. Salix is Latijns voor ‘wilg’ en doet zijn naam eer aan. Niet alleen de straatnaam (wilgenplaslaan 200) is naar de boomsoort vernoemd; in de buurt en bovenop de daktuin zijn de wilgen terug te vinden. idverde NL heeft de opdracht gekregen van Van Wijnen Dordrecht BV om de binnentuin, gelegen bovenop de parkeergarage, van het wooncomplex te realiseren. Eind maart is de daktuin opgeleverd.

Lees het hele artikel hieronder of bekijk het in vakblad Stad en Groen.

Indeling daktuin

De daktuin bestaat uit privéterrassen van de aanliggende woningen en één gezamenlijke binnentuin. De terrassen worden gescheiden door plantbakken en hebben allen een pergolaconstructie. De binnentuin is ontworpen door idverde Advies, vestiging ‘s-Hertogenbosch. Er is gekozen voor het aanleggen van halfverharding, verschillende zitelementen, verlichting en cortenstaal plantvakken en -bakken.

Draagvlak

De uitdaging bij het aanleggen van de daktuin was het draagvermogen van de onderliggende dakvloer van de parkeergarage. De keuze voor de beplanting samen met de zitelementen, tegelterrassen met plantbakken moesten overeenkomen met de maximale kilo’s wat het dak kan dragen. Sommige delen van het dak konden 200 kg dragen en op andere plekken 1000 kg. De groei van de beplanting in de komende jaren is ook meegenomen en hierop afgestemd. De drie wilgen die nu geplant zijn, zijn zo’n 3,5 tot 4 meter, maar kunnen in de loop der jaren 6,5 tot 7 meter hoog worden en dus ook zwaarder.

Waterberging

Een goede waterberging in het dak is belangrijk, zodat het groen kan worden bewaterd door opgevangen hemelwater. De daktuin kan in totaal zo’n 50 kubieke meter vasthouden op het dak. Er zijn 6 afvoeren in het dak gemaakt zodat te veel opgehouden water automatisch wordt afgevoerd via de leidingen. Zo dient het hemelwater eerst als bewatering voor het groen, voordat het direct in het riool verdwijnt.

De beplanting heeft verschillende bloeiperiode

idverde Realisatie, vestiging Bruinisse heeft de tuin gerealiseerd. In de plantvakken zijn drie grote wilgen geplant met daaromheen 40 soorten vaste planten en siergrassen. Zoals lavendel, zonnehoed, ooievaarsbek, kattenkruid, longkruid, duizendblad, zegge, lampenpoetsergras en ijzerhard. De beplanting heeft verschillende bloeiperioden wat zorgt voor meer biodiversiteit. Er bloeit bijna het hele jaar door wel iets, wat het zeer aantrekkelijk maakt voor de insecten en dus ook voor vogels.

Het project in beeld

Suzanne 240 x 240
Suzanne Klerkx

Medewerker Marketing en Communicatie, idverde Nederland

T: +31 411 62 20 36
E: suzanne.klerkx@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws