‘Oplossing voor extreme Spaanse hitte ligt in stegen van Sevilla’ kopte dit artikel van de NOS op 14 augustus jl.. Langzaam, maar zeker worden gevolgen van de klimaatverandering zichtbaarder en beseffen we beter dat we hierop moeten anticiperen. Terwijl in de Verenigde Staten wetenschappelijke rapporten over klimaatverandering onder de politieke mat geschoven dreigen te worden, lijkt het erop dat we in Nederland, Europa en andere delen van de wereld een productievere koers varen. We letten beter op onze CO2-uitstoot, maar we zien ook dat we onze leefomgeving moeten aanpassen.
Als ambassadeurs van de klimaatbestendige stad maakt ons hart een vreugdesprongetje bij het lezen van artikelen als die van de NOS. Het feit dat het klimaat veranderd en dat het effect heeft op de kwaliteit van onze leefomgeving is eigenlijk geen nieuws meer. Dat we, in ieder geval in de stedelijke omgeving, met relatief eenvoudige maatregelen kunnen anticiperen op de effecten is wel nieuws voor menigeen die hier niet dagelijks mee bezig is. Een groot deel van de anticipatie op de gevolgen van klimaatverandering in de bebouwde gebieden ligt in het toepassen van groen en het aanpassen van de inrichting. Dit kan al beginnen met eenvoudige klim- en hangplanten of het op de juiste plek verhogen of juist verlagen van een stoeprand.
Bioloog Francisco Oñate laat smalle straten van een eeuwenoude Joodse wijk zien als oplossing tegen hitte in de stad. Steegjes waar planten van de balkons en van de daken naar beneden groeien: “Schaduw, water en begroeiing doen hun werk. Dit zijn de voorbeelden uit onze eigen geschiedenis. Planten leveren schaduw, maar stoten ook zuurstof voor de atmosfeer uit.” (Bron: NOS.nl)
De technische maatregelen voor het klimaatbestendig maken van onze steden zijn niet altijd nieuw, vaker gaat het om het toepassen van de juiste maatregelen op de juiste plaats. Soms zijn er belemmeringen van
technische aard, vaker zijn er belemmeringen van sociale of financiële aard. Deze zijn moeilijker te overwinnen. Het wordt tijd dat we inzien dat we samen onze steden een stuk groener kunnen en moeten maken, en dat eenvoudige oplossingen veel kunnen bieden. Eeuwenoude groenconcepten mogen worden afgestoft en nieuw leven worden ingeblazen. Met een beetje zorg en aandacht is ieder weldenkend mens in staat om een balkonbak te vullen met potgrond en planten, daar hoeft geen specialist aan te pas te komen. Grootschaligere projecten of complexere beplantingen en bomen vergen meer kennis en kunde. Daar staat tegenover dat de effecten dan ook groter zijn.
Van een eenvoudige terrasbak tot en met een compleet dakpark, van klimplant tot verticale tuin, van achtertuin tot monumentale stadsboom, iedereen kan een steentje bijdragen. Zolang de stad maar groener wordt. Want een groene stad is niet alleen goed tegen de effecten van klimaatverandering, het draagt ook bij aan onze gezondheid, aan productiviteit en creativiteit en tenslotte aan de economie. “It’s the economy, stupid!” riep James Carville ruim 25 jaar geleden tijdens een verkiezingscampagne in de VS. Waarop wij van BTL Advies, vestiging Woerden antwoorden “And nature!”.
Albert Jan Kerssen
Vestigingsmanager, idverde Advies
T: 06 53 22 34 74
E: albertjan.kerssen@idverde.nl