Ontmoeting in het groen
Bij de herbestemming is de buitenruimte net zo belangrijk als de gebouwen. Juist hier vinden vele ontmoetingen plaats. In de stedenbouwkundige opzet van het masterplan is daarom ingezet op het creëren van diverse hofjes en binnentuinen op het terrein. Elke plek draagt op een eigen manier bij aan zorg en/of sociale interactie: of het nu een plek is waar kinderen kunnen spelen, de zintuigen van zorgbehoevenden worden geprikkeld, een spelletje jeu-de-boules kan worden gespeeld of simpelweg een praatje kan worden gemaakt.
De hofjes en tuinen worden met elkaar verbonden door een netwerk van ‘langzaamverkeersroutes’ (voor fietsers en wandelaars) die allemaal een zekere verblijfsfunctie hebben. Door een goede balans tussen verharding en groen wordt een prettig leef- en woonklimaat voor bewoners en voorbijgangers gewaarborgd. De precieze invulling wordt nog nader uitgewerkt, maar het uitgangspunt is dat de inrichting bijdraagt aan een prettig (leef-)klimaat voor mens en dier. Zo zal de beplantingskeuze de lokale biodiversiteit tegemoet komen, alsook het verminderen van hinder door hitte, water en geluidsoverlast. Met name dit laatste is van groot belang voor de huidige en toekomstige bewoners van het kloosterterrein.
Het best bewaarde geheim van Veghel, de Kloostertuin waaraan het gebied grenst, wordt niet zomaar opengegooid. Zo worden de entrees voorzien van groene toegangspoorten die je als het ware naar een prachtige, maar verborgen wereld leiden.
De ontwikkeling van het Klooster Zusters Franciscanessen is een prachtig voorbeeld waarin integraal wordt gezocht naar hoe een gebied kan worden omgevormd naar een huiskamer voor iedereen. Een plek waar mensen samen leven en oog hebben voor elkaar. Een plek waarin het historisch gedachtengoed van de Zusters en bijzondere plek krijgt in de samenleving van morgen.
Afbeelding: Zenzo Maatschappelijk Vastgoed
Plattegrond: BTL Advies