Nieuws
Rick Kooiman 244x244
Rick Kooiman

Boomtechnisch Adviseur, idverde Bomendienst
T: 055 599 94 44

16 april 2018

Laat uw bomen niet doodbloeden!

Meld bloedende eiken, beuken, elzen en berken bij BTL Bomendienst

Dit artikel is geschreven in samenwerking met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Als boombeheerder kent u het probleem: bloedingsziekte bij paardenkastanje. Deze bacterieziekte brengt in binnen- en buitenland op grote schaal schade toe aan monumentale bomen. Gezien de ernst van de situatie werkt BTL Bomendienst momenteel aan een veelbelovende behandelmethode voor bloedende paardenkastanjes.

Maar wist u dat bloedingen bij veel meer boomsoorten kunnen optreden? Ze worden veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers, waaronder die uit het geslacht Phytophthora – onder meer bekend van het verschijnsel ‘Sudden Oak Death’. Ook in Nederland kan grootschalige sterfte optreden! De NVWA en BTL Bomendienst doen onderzoek, met als doel de risico’s te beperken.

Bloedingen in beuk, eik, els, linde en berk

Steeds vaker worden bloedingsplekken waargenomen op bomen als beuk, els, berk, linde en Amerikaanse eik. Deze bloedingen worden veroorzaakt door verschillende ziekteverwekkers, zoals de schimmel Armillaria (honingzwam) en de zogenaamde ‘waterschimmels’ uit het geslacht Phytophthora. Dit is het geslacht waar ook de gevreesde aardappelziekte bij hoort.

In de Verenigde Staten veroorzaakt Phytophthora ramorum massale sterfte onder verschillende boomsoorten waaronder eiken – de zogenaamde ‘Sudden Oak Death’. In het Verenigd Koninkrijk worden op grote schaal lariksen aangetast en zijn inmiddels aanzienlijke bestanden gekapt. In Nederland veroorzaakt Phytophthora vooralsnog geen grote problemen. De ziekte komt echter op veel soorten bomen en struiken voor en kan overspringen van bijvoorbeeld rododendrons naar bomen. Hierdoor vormt de ziekte in potentie een serieuze bedreiging.

Bloedende eik - © NVWA
Bloedende fagus - © NVWA

Gevolgen voor uw bomenbestand

Wanneer ook in Nederland grootschalige sterfte optreedt door bloedingen, heeft dit grote gevolgen voor uw bomenbestand. Een bloedende beuk kan in rap tempo afsterven, waardoor grote veiligheidsrisico’s ontstaan. Kosten voor boombeheerders lopen dan snel op.

Op dit moment is er nog veel onbekend over de oorzaken en gevolgen van de bloedingen. Daarom vinden de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en BTL Bomendienst het belangrijk dat bloedende bomen goed in de gaten worden gehouden. Beide partijen willen beter inzicht krijgen in de veroorzakers van bloedingen bij bomen. Zo kunnen gepaste maatregelen worden genomen om het verspreidingsrisico te beperken. BTL Bomendienst wil nieuwe methodes ontwikkelen, waarmee aangetaste bomen behandeld kunnen worden.

Oproep: meld bloedende bomen!

De NVWA en BTL Bomendienst zullen gezamenlijk onderzoek doen naar bloedingen bij bomen. Hierin wordt extra aandacht besteed aan de eventuele aanwezigheid van Phytophthora. Heeft u in uw bomenbestand beuken, eiken, berken, elzen of lindes met bloedingen op de stam? Laat het dan aan ons weten! In samenspraak met de NVWA komen wij dan bij u langs om monsters te nemen en vast te stellen wat de oorzaak is van de bloedingen. Zo nodig adviseren wij u over eventuele vervolgstappen.

Komt u bomen met bloedingsplekken tegen, of heeft u vragen naar aanleiding van dit artikel? Wij nodigen u van harte uit om contact op te nemen met het team Boomziekten & Aantastingen van BTL Bomendienst. Dit artikel is geschreven in samenwerking met de NVWA. Foto’s zijn aangeleverd door de NVWA.

Rick Kooiman 244x244
Rick Kooiman

Boomtechnisch Adviseur, idverde Bomendienst

T: 055 599 94 44
E: rick.kooiman@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws