Nieuws
20 mei 2021

Leerlingen bouwen insectenhotels bij Tiny Forest in Weert en Enschede

Vandaag is het Wereldbijendag. Deze dag is uitgeroepen door de Verenigde Naties, waarop extra aandacht wordt gevraagd voor het belang van de bijen. Bijen leveren namelijk een grote bijdrage aan onze samenleving, maar met veel soorten gaat het niet goed. Daarom een mooi moment om even stil te staan bij de bijen in onze leefomgeving.

Om de biodiversiteit en de leefomgeving van bijen en insecten te vergoten zijn er in heel Nederland verschillende initiatieven, waaronder de aanleg van tientallen Tiny Forests. Dit zijn inheemse minibosjes die ongeveer net zo groot zijn als een tennisbaan. Een Tiny Forest ligt vaak midden in een woonwijk en is een ideale plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren. Daarnaast is het ook een ontmoetingsplek voor buurtbewoners en wordt het gebruikt als buitenlokaal voor scholen in de buurt. Kinderen leren in hierdoor op een praktische wijze over de natuur. De initiatiefnemers van Tiny Forest in Nederland is IVN Natuureducatie. idverde NL heeft in samenwerking met IVN Natuureducatie diverse Tiny Forest projecten in Nederland voorbereid en aangelegd, waaronder de Tiny Forest bij OBS De Graswinkel in Weert en de Tiny Forest bij Basisschool La Res te Enschede.

In het kader van de Wereldbijendag hebben idverde NL en IVN Natuureducatie samen met de kinderen van beide scholen in Weert en Enschede insectenhotels gemaakt. Door meer insectenhotels te plaatsen biedt het bijen nog meer ruimte om te schuilen en nestelen. De hoveniers van idverde Realisatie hebben het geraamte voor de insectenhotels verzorgd. Vervolgens gingen de leerlingen vol enthousiasme aan de slag om, onder begeleiding van een ecoloog van idverde Advies, de insectenhotels te vullen met nestmateriaal. Een leerling uit klas 5/6 van basisschool La Res vertelt:

“Wij gekozen om een schuilplek te maken voor de bij. We hebben houten stammetjes met gaten gekozen, en alles opgevuld met stro voor de warmte. Ik hoop echt dat de bijen hier binnenkort komen wonen”.

In Weert kwam wethouder Gabriëls langs om de kinderen persoonlijk te bedanken voor hun inzet en enthousiasme. Als bedankje hebben de kinderen die zowel in Weert als Enschede hebben meegeholpen een klein presentje ontvangen. Ze hebben een zakje met zadenmengsel van de Bijenstichting gekregen, zodat de bijen ook de tuinen en balkons van de kinderen thuis weten te vinden.

Overzicht - Nieuws - Insectenhotels Tiny Forest

Stel mij een vraag

Laatste nieuws

Meer nieuws