De Boelelaan op de Zuidas in Amsterdam gaat op de schop. Maar dat betekent niet dat alle Hollandse linden tussen de Beethovenstraat en de Parnassusweg moeten wijken. Met veel bomen wil de gemeente Amsterdam juist rekening houden. Hiervoor zijn drie behandelplannen bedacht.
Ze zien er misschien niet zo bijzonder uit, maar de rij Hollandse linden langs de Boelelaan zijn niet de eerste de beste bomen. Ze behoren bijvoorbeeld tot de Amsterdamse hoofdbomenstructuur. Daarnaast trekken deze bomen veel bijen en andere insecten aan waardoor ze bijdragen aan de biodiversiteit van de stad. Na een fikse make-over van de weg kunnen de linden hier nog makkelijk vijftig jaar doorgroeien en waardevol blijven. Althans, de gelukkigste en gezondste dan. Afhankelijk van hun plek zijn voor de linden aan de Boelelaan drie verschillende behandelplannen uitgedacht.
1. Vervangen
De minst gelukkige bomen staan aan de Zuidkant van de weg, tegen de gebouwen aan. Deze linden staan midden in een verharde weg wat niet gunstig is voor de wortels. Deze bomen worden op den duur dan ook vervangen. De wortels van deze linden zitten ook zo verweven met de kabels dat ze ook niet verplaatst kunnen worden. Deze bomen worden dan ook vervangen en de nieuwe bomen krijgen goede groeiomstandigheden.
2. Sparen
De linden aan de overkant van de weg zijn veel groter en in betere conditie dan aan de zuidelijke kant. Dat heeft te maken met de open grasbermen en de beplantingsstrook waarin de bomen staan. Deze noordelijke bomen groeien daarom nog zo goed, dat de gemeente Amsterdam deze wil sparen bij de werkzaamheden aan de Boelelaan. Er liggen in die open grasberm ook nauwelijks kabels en leidingen. Daarnaast is er nog ruimte voor een extra groenstrook. Hoe deze groenstrook er straks uit komt te zien wordt met belangstellenden besproken. Er is echter plaats gereserveerd voor een paar linden uit de rij die nóg een andere behandeling krijgen.
3. Verplanten
Veertien bomen in de noordelijke rij zijn wel gezond, maar kunnen niet op hun huidige plaats blijven staan. BTL Bomendienst onderzocht de mogelijkheden om de bomen te verplanten door heel voorzichtig – soms met de hand – een paar gleuven te graven tussen de bomen in het gras. Zo brachten onze boomadviseurs in kaart hoe het wortelpakket eruitziet. Uit het onderzoek blijkt dat de linden goed verplantbaar zijn. De slagingskans is om precies te zijn 95%, op voorwaarde dat de bomen goed worden voorbereid. Daar is al mee begonnen. De linden moeten compacte wortelkluiten krijgen van zo’n 2,5 bij 4 meter. De kluiten zijn dit voorjaar al voor 50% voorbereid. Een folie verhindert verdere wortelgroei. Daarna krijgen de bomen nog twee jaar lang extra water en meststoffen. De kronen zijn bovendien gesnoeid. deze snoei met behoud van zoveel mogelijk eindknoppen zal de groei van nieuwe wortels in de kluit stimuleren. Met deze voorbereiding kunnen de linden over twee jaar met een kraan recht omhoog de grond uit worden gehesen. Acht stuks krijgen dan een nieuwe plek in de bestaande rij linden. De zes andere linden krijgen een plek in de nieuwe groenstrook.
Meer informatie
Meer informatie is te vinden op een speciale website (www.zuidas.nl). Hier vindt u alles over de ontwikkeling van het gebied Zuidas en de bouw van Zuidasdok.
Brochure idverde Bomendienst
Download brochureDownload brochure
Bedankt voor uw aanvraag.
U kunt hier de bestanden downloaden.