De temperaturen lopen op en de bomen lopen uit. Terwijl het groen actief wordt, worden ziekteverwekkers dat ook. Een aantal organismen die voor problemen zorgen bij stadsbomen zijn extra gebaat bij warm en droog weer, roetschorsziekte is daar een van.
Met de warme jaren 2019 en 2020 zagen we een sterke toename van deze relatief nieuwe aantasting van esdoorns. Vorig jaar was het natter en koeler waardoor de verspreiding wat werd geremd. Toch staan er op dit moment nog esdoorns met roetschorsziekte in Nederland die een verspreidingsbron voor de ziekte vormen.
Er is nog geen behandeling bekend en bij een gevorderde aantasting sterft een boom in de meeste gevallen. Daarnaast kunnen de sporen van deze schimmel schadelijk zijn voor mensen die de bomen snoeien of rooien. Bij het werken met een aangetaste boom dienen daarom aanvullende veiligheidsmaatregelen genomen te worden.
In het buitenland zijn situaties bekend waarbij duizenden bomen verloren gingen maar in Nederland blijft het tot nu toe bij enkele tientallen zieke bomen per beheergebied. Met het veranderende klimaat zou dat zo maar eens kunnen veranderen.
Nu het weer warmer wordt is het van belang dat de verspreiding van roetschorsziekte goed in de gaten gehouden wordt. Door middel van een inventarisatie kan worden bepaald of roetschorsziekte ergens aanwezig is en in welke mate. Indien nodig zijn er maatregelen te nemen om verdere verspreiding van de ziekte te beperken.