• Home
  • Projecten
  • Leerlingen Beatrix College Tilburg zijn vaker buiten op het schoolplein door vergroening van buitenruimte

Leerlingen Beatrix College Tilburg zijn vaker buiten op het schoolplein door vergroening van buitenruimte

Beatrix College
Onze expertises
Beatrix College | 2022 | Tilburg

Groen schoolplein voor middelbare school Beatrix College

Een jaar geleden heeft de buitenruimte van de middelbare school het Beatrix College een groene metamorfose ondergaan. In de zomervakantie van 2022 maakten tegels en betonzittingen plaats voor ontmoetingsplekken en veel groen, wat zorgt voor meer sfeer, minder afleiding bij de klaslokalen, koelte op warme dagen en waterinfiltratie bij neerslag. Doormiddel van subsidies van de provincie en gemeente, heeft het college de volledige buitenruimte kunnen aanpakken.

Nu, een jaar later zijn we langsgegaan bij het Beatrix College om te kijken hoe het schoolplein erbij ligt in de bloeiperiode en spreken we met een docent en enkele studenten wat ze van hun nieuwe buitenruimte vinden.

Input leerlingen BMO

idverde Advies, vestiging ‘s-Hertogenbosch heeft in 2022 de opdracht gekregen het ontwerp te maken en idverde Realisatie, vestiging Haaren heeft het schoolplein gerealiseerd. Het uitgangspunt was om een aantrekkelijke en gastvrije buitenruimte te creëren waar leerlingen niet alleen pauzes kunnen houden, maar ook kunnen samenkomen voor vieringen en diploma-uitreikingen.

Tijdens de ontwerpfase zijn er leerlingen betrokken die het vak BMO (Beatrix Maatschappelijk Ondernemen) volgen. Bij BMO onderneem je, op eigen initiatief en geheel zelfstandig, een project met een maatschappelijk doel. Samen met leerlingen is er gekeken naar de indeling van het schoolplein. De input is meegenomen in het definitieve ontwerp.

Na de oplevering van de nieuwe buitenruimte zijn de leerlingen zelf ook nog bezig geweest met het schoolplein. Tijdens de lessen van BMO zijn er vogelhuisjes gemaakt en opgehangen tussen het groen op het schoolplein. In de toekomst willen ze mogelijk ook nog een moestuin aanleggen.

Leerlingen en docenten maken meer gebruik van de buitenruimte

Eind juni 2023 hebben we een bezoek gebracht aan het Beatrix College om te kijken hoe het plein erbij lag en wat de gebruikers ervan vinden. Mirthe Donker (Productmanager Spelen bij idverde NL) heeft aan een groepje leerlingen gevraagd wat ze van de transformatie van hun schoolplein vinden. Leerlingen Beatrixcollege: ‘’We zien dat er meer gebruik wordt gemaakt van de buitenruimte dan voorheen. We zitten graag op de zitjes tussen het groen en het ziet er ook veel mooier uit!’’ Een van de leerlingen vult lachend aan: ‘’Het schoolplein is getransformeerd van oude zooi, naar super mooi!’’

Donker stelde dezelfde vraag aan Remi Rooding (Docent LO). Hij vertelt: ‘’We zijn blij met de aanpassing van het schoolplein. De leerlingen die langs de ramen van de klaslokalen zitten, kijken nu tegen het groen aan, waardoor leerlingen minder snel afgeleid zijn tijdens de les. Je ziet ook dat leerlingen tijdens de pauzes meer buiten zijn dan voorheen. Eind juni hadden we bijvoorbeeld een schoolevenement wat voor een groot deel binnen plaatsvond. Alleen de barbecue stond op het schoolplein. Je zag goed dat een grote groep met hun bord eten op de zitelementen tussen het groen gingen zitten, in plaats van binnen aan een tafel.’’

Beatrix College zitjes

Subsidies beschikbaar om schoolplein te vergroenen

In verschillende provincies en gemeentes zijn subsidies beschikbaar gesteld om scholen aan te moedigen hun schoolplein te transformeren van grijs naar groen. Rooding vertelt: ‘’idverde NL heeft ons geïnformeerd en geadviseerd over de subsidiemogelijkheden bij de provincie Noord-Brabant en gemeente Tilburg, waardoor we extra budget ontvingen en het volledige plein hebben kunnen herinrichten.’’

Wilt u uw schoolplein ook voorzien van een groene buitenruimte? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Onze experts adviseren u graag over o.a. de mogelijkheden in het ontwerp en de aanleg van uw nieuwe schoolplein en ook bij het aanvragen van subsidies.

Het project in beeld

Brochure Groener leren 12+

Wilt u meer weten over de groene mogelijkheden voor uw onderwijsorganisatie (voortgezet, middelbaar of hoger onderwijs)? Download dan onze brochure Groener leren 12+.

Download brochure
Square_Brochure_groener-leren12@2x