• Home
  • Projecten
  • Bijna 12.000 klimplanten kleuren de geluidschermen langs de N3 groener

Bijna 12.000 klimplanten kleuren de geluidschermen langs de N3 groener

Gemeente Dordrecht
Gemeente Dordrecht | 2023 - 2024 | Dordrecht

Klimplanten langs N3 in samenwerking met Van der Starre

Om het geluid van de N3 naar de stad-zijde te verminderen heeft Heijmans, in opdracht van gemeente Dordrecht, 3 geluidswanden van in totaal 1400 meter geplaatst. Voor extra geluidsdemping, een betere CO2afvang en een mooier aanzicht van zowel de weg- als stadzijde heeft Heijmans van der Starre gevraagd om een offerte op te maken voor verticaal groen. idverde Realisatie, vestiging Roosendaal kreeg de opdracht om het plantwerk te realiseren.

Meer projecten voor Gemeente Dordrecht

Begin december 2023 is idverde Realisatie gestart met de plantwerkzaamheden. Zo’n 11640 klimplanten zijn aangebracht in twee fases. Het uitgangspunt van de beplanting aan de wegzijde is om een snelgroeiend en jaarlang rond groenbeeld te creëren, kleuraccent te hebben in de herfst en dat de planten sterk onderhoudsarm zijn. De geluidswanden aan stadzijde krijgen een gevarieerder groenbeeld, wat zorgt voor meer biodiversiteit. Zowel wintergroene als bloeiende inheemse klimplanten zijn hier aangeplant.

Alle klimplanten zijn voorzien van bladmulch, waarmee uitdroging wordt voorkomen en een actief bodemleven wordt gestimuleerd. Vervolgens is er langs het fietspad een extra geluidswand geplaatst door Heijmans. Als meerwerk hebben we hier ook de klimplanten van van der Starre aangeplant en hebben we de bermen bij alle geluidsschermen ingezaaid met een graszaadmengsel.

Mooi om samen met Van der Starre te werken aan groenere oplossingen voor een betere wereld. Het toevoegen van verticaal groen op gebouwen of in dit geval langs de snelweg levert een belangrijke bijdrage aan het verhogen van de biodiversiteit en vangt CO2 op.

Thimo Baas
Thimo Baas

Projecleider i.o., idverde Realisatie

Stel mij een vraag