Groene buitenruimte voor Cambreur College Dongen

Cambreur College
Cambreur College | 2022 | Dongen

Nieuwe inrichting

Het Cambreur College in Dongen, een middelbare school voor vmbo, havo en vwo, heeft in 2021 hun nieuwe schoolgebouw in gebruik genomen. De nieuwbouw zorgt voor een fijne leerplek waar traditioneel en modern toekomstgericht onderwijs kunnen samenkomen. Maar niet alleen het gebouw is nieuw. idverde Realisatie vestiging Haaren, idverde Advies ’s-Hertogenbosch en Bras Fijnaart, kregen de opdracht om de buitenruimte opnieuw in te richten, zodat de nieuwe school omringt wordt door groen. In 2022 is het project opgeleverd. En wat een mooie leeromgeving is het geworden!

Renovatie sportvelden

De sportvelden achter de school zijn gerenoveerd door Bras Fijnaart (onderdeel van idverde NL). De toplaag van de velden zijn gefreesd en de diepere lagen in de grond zijn gespitfreesd en gewoeld. Vervolgens is het veld opnieuw geëgaliseerd en geprofileerd. In de droge zomerperiode hebben de collega’s van Bras Fijnaart gewacht met bemesten en inzaaien omdat de velden niet beregend mogen worden. Na een aantal buien kon er gezaaid worden en is het grasmaaien opgepakt. Tijdens de nazorg in het najaar van 2022 zijn de stukken waar nodig nog bijgewerkt met dressgrond en is het hele veld opnieuw doorgezaaid , bemest en belucht met de vertidrain.

Groene inrichting schoolplein

idverde Advies heeft het ontwerp gemaakt en idverde Realisatie heeft vervolgens de buitenruimte gerealiseerd. De patiotuin aan de voorkant van de school zorgt met de nieuwe inrichting voor een rustig karakter. Hierin staan bomen met een smalle kroon en witte, blauwe, groene en paarse onderbeplanting. De stalen bakken van de beplanting zijn gemaakt door Furns Street Furniture. In het midden van het schoolplein is een ronde beplantingsbak geplaatst met betonnen zitrand. De oud-directeur heeft hierin als symbool van de nieuwe school een eik (Quercus Palustris) geplant.

De vaste planten die zijn gekozen op het schoolplein zijn een variatie van sterke planten die in het voorjaar, zomer en nazomer bloeien. Dit is een interessant beeld door het jaar heen. De planten zijn voor een groot deel bijen- en vlinderlokkend, wat zorgt voor meer biodiversiteit.

Parkeerterrein, fietsenstalling en gemeentelijk parkdeel

Op het parkeerterrein zijn twee boomsoorten geplant die zorgen voor meer verkoeling tijdens warme zomerdagen en het beter opnemen van water bij hevige regenbuien. De beukenhagen geven een strak beeld en vormen een duidelijke afscheiding tussen het parkeerterrein en de fietsenstalling. De plantstroken tussen de fietsenstallingen bestaan uit siergras.

Aan de voorkant van het schoolplein loopt een fietspad, met daarnaast een parkdeel van de gemeente. Ook deze strook is ingericht met een diversiteit aan vaste planten, zodat het één geheel vormt met de buitenruimte van de school.

Het Cambreur College is met de komst van de nieuwe school, groene buitenruimte en gerenoveerde sportvelden helemaal klaar voor een duurzame toekomst!

Video gemaakt door Furns

Furns is de leverancier van het Corten.

Joost Duin
Joost Duin

Projectleider, idverde Realisatie

Stel mij een vraag