De Groenzoom

Gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp
Gemeenten Lansingerland en Pijnacker-Nootdorp | 2015 - 2021 | Berkel en Rodenrijs e.o.

Genieten van Nederlandse natuur

De Groenzoom was een gebied met veel glastuinbouw en (melk)veehouderij, maar is de afgelopen jaren omgevormd voor recreatie en natuurontwikkeling. Samen met Groenaannemingsbedrijf Punt beheren, onderhouden en ontwikkelen wij het natuur- en recreatiegebied. idverde Advies verzorgt de ecologische begeleiding.

© Jan Smith
© Jan Smith

Natuurexcursies

De Groenzoom maakt deel uit van ecologische verbindingszone de Groenblauwe Slinger en loopt door de Randstad heen. Dit om te voorkomen dat de Haagse en Rotterdamse regio samengroeien. Het gebied bestaat voornamelijk uit oer-Hollandse polders. Deze worden begraasd door koeien en schapen, en bieden ruimte voor weidevogels, waterberging en recreatie.

Cor Noorman is verantwoordelijk voor het dagelijkse beheer. Hij monitort de natuurontwikkeling in het gebied en lost praktische zaken op. Ook organiseert hij natuurexcursies. De data van de excursies vindt u o.a. op de website van De Groenzoom en Facebook.

Beheerplan en ecologische monitoring

idverde Advies vervult een belangrijke rol bij de ontwikkeling van het beheerplan en de ecologische monitoring gedurende de looptijd. Op hoofdlijnen bestaan de werkzaamheden binnen het natuur- en recreatiegebied uit het:

  • realiseren van verschillende natuurdoeltypen d.m.v. natuurlijk beheer.
  • onderhouden van ruw en recreatief gras, bomen en bosplantsoen, water en oevers, infrastructuur, terreinmeubilair en civieltechnische kunstwerken.
  • zorgen voor gastheerschap in het recreatiegebied.
  • stimuleren van lokale betrokkenheid en social return.
  • ontwikkeling van natuur en recreatie monitoren.
“Ik wil deelnemers zoveel mogelijk laten genieten van al het moois dat moeder natuur te bieden heeft. Mijn inzet is erop gericht mensen in het hart te raken.” Cor Noorman - Beheerder De Groenzoom
© Cor Noorman
© Cor Noorman
© Cor Noorman
© Cor Noorman
Grote Zilverreiger - © Cor Noorman
Zwarte Ibis - © Cor Noorman

Kenmerken De Groenzoom

Uniek natuurgebied van 560 hectare

Ruimte voor flora en fauna

Natuurgebied voor ontspanning, sport en educatie

Ben Groenen
Ben Groenen

Adviseur Omgevingsbeheer, idverde Advies

Stel mij een vraag

Vind je dit project interessant?

Dan is onze nieuwsbrief zeker een aanrader. Schrijf je nu in en blijf op de hoogte van onze nieuwe projecten en ontwikkelingen binnen het groen.