• Home
  • Projecten
  • Een nieuw thuis voor de bijen langs knooppunt Gouda A12/A20

Een nieuw thuis voor de bijen langs knooppunt Gouda A12/A20

Ocean Outdoor
Onze expertises
Ocean Outdoor | 2022 | Moordrecht

Biodiverse herinrichting

Langs de snelweg bij het knooppunt Gouda A12/A20 vind je één van de analoge schermen van Ocean Outdoor. De grond eromheen bestaat in de lente uit een vegetatie van raapzaad en riet en daarna voornamelijk riet en haagwinde. Tijd om daar verandering in te brengen! idverde Realisatie, vestiging Den Haag is gevraagd om de grond biodivers in te richten. ‘’Er komt bloemenmengsel van inheemse soorten, planten, een insectenhotel en een grote bijenburcht wat zal bijdragen aan een betere biodiversiteit,’’ vertelt Dennis Thiemann (Werkvoorbereider idverde Realisatie, vestiging Den Haag).

Grondwerkzaamheden

Allereerst is er begonnen met de grondwerkzaamheden. Een stuk aan de slootzijde is iets afgegraven om zoveel mogelijk riet te elimineren. De rest van de grond is hergebruikt om te vlakken en daarbovenop is een laag verse grond met voeding aangebracht. De grond waar het bloemenzaad wordt gezaaid is verschraalt met zand. Dit om de kans op onkruid te verminderen en de bloemenweide een grotere kans te bieden tot succes.

Een bijenburcht van hergebruikte elementen

Medio september is een begin gemaakt met het bouwen van de bijenburcht. Bijzonder hieraan is dat de bijenburcht voor een groot deel is gemaakt van hergebruikte materialen die uit de omgeving komen. Zo zijn de huidige tegels opnieuw teruggebracht en zijn er dakpannen gebruikt van een particulier uit de omgeving. De dakpannen en tegels fungeren als beschutting voor de bijen.

Verder is de bijenburcht gemaakt van leemhoudend zand, rivierzand en boomstammen zodat de burcht meerdere soorten bijen aantrekt die er kunnen nestelen. De bijenburcht is gebouwd op het Zuiden, zodat de bijen er straks in het voorjaar lekker warm bij zitten.

In oktober jl. is het project gedeeltelijk opgeleverd en in november 2022 worden de planten geplant en het bloemmengsel gezaaid. Het groen bestaat uit een mix van inheemse soorten welke aantrekkelijk zijn voor de bijen en andere insecten.

Dennis Thiemann 244x244
Dennis Thiemann

Werkvoorbereider, idverde Realisatie

Stel mij een vraag