Groener ontspannen bij Oudega aan het water

Gemeente Smallingerland
Foto gemaakt door Actief Media ©
Gemeente Smallingerland | 2023 - 2026 | Oudega

Oudega aan het water

Het Friesse plaatsje Oudega krijgt een nieuwe inrichting waar wonen en recreatie samenkomen. De haven is vernieuwd, er is een nieuw meer gerealiseerd met speeleiland, er komt een paviljoen met terras aan het water en vijf woonboten met groene buitenruimte. Met de nieuwe inrichting wordt Oudega aan het water aantrekkelijker voor bewoners maar ook voor toeristen, die ze graag zien komen. Het groenplan is ontworpen door de gemeente Smallingerland en het plantwerk is onderhands aanbesteed. idverde Realisatie, vestiging Heerenveen heeft de aanbesteding gewonnen en is februari 2024 gestart met de eerste plantwerkzaamheden.

Groeiplaatsverbetering en plantwerkzaamheden

Allereerst heeft idverde Realisatie de groeiplaats verbeterd op de plekken waar nieuwe bomen worden geplant. De kwaliteit van de ondergrondse groeiruimte is essentieel en het loont dus om te investeren in de groeiplaatsen van bomen, zodat de bomen goed en gezond kunnen uitgroeien tot volwassen bomen die baten opleveren.

4
1

Vervolgens zijn de bomen en het bosplantsoen geplant bij de camperplek, het speeleiland en bij het paviljoen. Er is gekozen voor een diverse mix van soorten wat goed past bij de omgeving. Denk o.a. aan bomen als populier, linde, es, wilg, sierkers, verschillende soorten eiken en een variatie van laag en hoog bosplantsoen. De bomen bij de woonboten worden in het najaar geplant.

 

In het midden van het water wordt een speeleiland gerealiseerd. Onze collega’s hebben bij de heuvels op verschillende hoogte bijenmengsel ingezaaid en bij de wadi is er een wadimengsel ingezaaid. Het groen in Oudega aan het water biedt variatie in hoogte, kleur en bloeiende waarde, waardoor het bijdraagt aan een ruime biodiversiteit.

7

Brochure Groener ontspannen

Wilt u meer weten over de groene mogelijkheden die idverde u kan bieden? Download dan onze brochure Groener ontspannen.

Download brochure
Square_Brochure_groener-ontspannen@2x
Bauwe van der Velde
Bauwe van der Velde

Werkvoorbereider, idverde Realisatie

Stel mij een vraag