• Home
  • Projecten
  • Bloembollen planten en bomen rooien in Hoefijzer Rotterdam

Bloembollen planten en bomen rooien in Hoefijzer Rotterdam

Havenbedrijf Rotterdam
Havenbedrijf Rotterdam | 2020 - 2029 | Rozenburg Rotterdam

Groengordel Rozenburg

Rondom Rozenburg ligt een groengordel in de vorm van een hoefijzer (hoe het gebied ook wel genoemd wordt), welke onderdeel is van het onderhoudscontract Havenbedrijf Rotterdam. Ieder jaar wordt het gebied gefaseerd onderhouden en waar nodig opnieuw ingericht om de biodiversiteit te vergroten.

In 2022 was de Boulevard langs Rozenburg aan de beurt. Hier stonden populieren in de obstakelvrije zone. De bomen hadden een matige kwaliteit, stonden te dicht langs de straat en te dicht naast elkaar. Dit zou in de toekomst zorgen voor wortelopdruk in de bestrating. Om deze reden zijn 77 populieren gerooid en vervangen door 28 lindes (maat 20-25). Hieromheen zijn 120.000 biologische bloembollen en een kruidenrijk bermmengsel geplant, wat de biodiversiteit in het gebied zal vergroten.

Hout gerooide bomen wordt circulair teruggebracht

Het vrijgekomen stamhout van de gerooide populieren krijgt een tweede leven en is naar de zagerij gebracht. Van de planken zijn boompalen en insectenhotels gemaakt. De insectenhotels zijn gemaakt door Rotterdam Inclusief, een sociaal ontwikkelbedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt waarbij zo veel mogelijk Rotterdammers de mogelijkheid krijgen tot werk. ‘’We vinden het belangrijk om circulair te werken. De boompalen zijn terug geplaatst op andere projecten voor gemeente Rotterdam. De insectenhotels blijven in het havengebied en worden aangeboden door het Havenbedrijf aan scholen in Rozenburg, Pernis en Heyplaat. Hiernaast willen we ze graag een plekje geven in het Havengebied. Het plan is om dit samen met basisschoolleerlingen van scholen uit de buurt te realiseren,’’ aldus Christian Jongenotter (Contractmanager, bij idverde Realisatie).

Het project in beeld

Christian Jongenotter Tijdelijk
Christian Jongenotter

Contractmanager, idverde Realisatie

Stel mij een vraag