• Home
  • Blogs
  • Is i-Tree de nieuwe ‘tool’ voor asset managers?
Boomtechnisch advies
Arnold Meulenbelt (180619BTL-3168A)
Arnold Meulenbelt

Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst
T: 06 12 51 33 10

05 februari 2019

Is i-Tree de nieuwe ‘tool’ voor asset managers?

i-Tree Eco is een softwaremodel dat in de Verenigde Staten is ontwikkeld met als doel de ecosysteemdiensten die bomen leveren inzichtelijk te maken. i-Tree Eco maakt die ecosysteemdiensten voor het eerst concreet door er een waarde in euro’s aan te verbinden.

Het was al in 2008 dat BTL Bomendienst experimenteerde met i-Tree. Pas jaren later kreeg David van Uden het voor elkaar om 5 bedrijven met de koppen bij elkaar te krijgen om in samenwerking met VHG en Stadswerk een platform in te richten om de opgedane kennis, tijdens een pilot in Almere, te gaan inzetten bij 14 andere gemeenten. En wat een succes zou dat gaan worden!

Ondertussen staan we op de vooravond van de presentatie van ons eindrapport waar we gezamenlijk heel trots op mogen zijn. Een samenvatting van ruim 2 jaar pilots draaien voor 14 gemeentes in Nederland op thema’s als koeling (hittestress), waterregulering (wateroverlast), luchtkwaliteit, gezondheid en (bio)diversiteit. Door de grote interesse is het helaas niet meer mogelijk om je aan te melden voor de lancering van i-Tree Nederland (14 februari, ‘Kanaal 30’ in Utrecht). Je kan jezelf wel op de reservelijst laten plaatsen. Ga hiervoor naar de website van de VHG.

Indrukwekkende cijfers voor de assetmanager zijn om te beginnen de 1,5 miljoen euro aan groene baten die de gemeentelijke bomen in Utrecht opleveren. Of bijvoorbeeld de 5,5 miljoen euro die diezelfde bomen aan CO2 vastleggen. Nog een voorbeeld: als gevolg van het verwijderen van 237 probleem- en structuurbomen in 1 wijk in Wassenaar treed een verlies aan baten op van 3.428,- euro.

Genoeg reden om eens een gesprek aan te gaan? Neem dan contact met mij op.

i-Tree in 90 seconde

Arnold Meulenbelt (180619BTL-3168A)
Arnold Meulenbelt

Hoofd Boomtechnisch Advies, idverde Bomendienst

T: 06 12 51 33 10
E: arnold.meulenbelt@idverde.nl

“De waarde van groen begint bij de groeiplaats!”