Nieuws
19 december 2017

Bidbook als startpunt voor fietspad

Fietsen is een hele mooie manier om het landschap te beleven en te begrijpen. Niet alleen een praktische verbinding, maar een manier om een verhaal te vertellen en te beleven. Staatsbosbeheer heeft de intentie om de bestaande fietsroute door het Chaamse bos verbeteren. De huidige route is verouderd en in slechte staat. Naar aanleiding van de presentatie van het bidbook Follow Your Roots, hebben de gemeenten Gilze Rijen en Alphen Chaam hun ambities uitgesproken om samen met Staatsbosbeheer en partners werk te maken van de nieuwe fietsroute. Het bidbook is een belangrijk middel gebleken voor de start van deze samenwerking.

1080x600-bossen

Compact creatief proces

Het bidbook Follow Your Roots is het resultaat van een compact creatief proces, waarin Staatsbosbeheer en de landschapsarchitecten van BTL Advies zich, samen met fietsexpert Nicole Korsten van Goudappel Coffeng, hebben gebogen over de vraag waaraan een aantrekkelijke eigentijdse fietsverbinding op deze plek moet voldoen.

Er zijn ideeën om het nieuwe fietspad een comfortabele breedte en een aangenaam slingerend verloop te geven. Door te slingeren wordt de bosbeleving gemaximaliseerd; de route wordt spannender, afwisselender en ook langer. Veel winkels en pretparken gebruiken ditzelfde principe. De kruisingen, het begin- en eindpunt en de aansluitingen op secundaire routes worden waarschijnlijk voorzien van unieke en herkenbare beeldmerken. Dit versterkt de identiteit van de route. Met een rustpunt in ieder biotoop, maken we een plek om even uit te rusten en tot rust te komen. De omgeving net even wat beter op je laten inwerken. Niet met een hoop toeters en bellen, maar sober en eenvoudig en tegelijk sterk en robuust.

Varianten

In het bidbook staan drie varianten van het fietspad beschreven. De beleving van de Chaamse bossen staat in alle varianten voorop. Per element (het fietspad, de kruisingen en het begin- en eindpunt, de aansluitingen op het secundaire recreatieve netwerk, de overgangen van gemengd verkeer naar uitsluitend fiets- en wandelverkeer en de rustpunten) is een perfecte, goede en voldoende variant beschreven, voorzien van een kosteninschatting.

Op basis van het bidbook gaan Staatsbosbeheer en de gemeentes Alphen-Chaam en Gilze-Rijen nu samen de uitvoering van de fietsroute onderzoeken. Gedrieën bepalen zij het gewenste ambitieniveau voor de fietsroute en hoe deze gefinancierd kan worden. Met als resultaat een boeiende fietsroute, waarbij beleving en diversiteit van het landschap voorop staan. Want de Chaamse bossen, dat is niet zomaar een verzameling bomen. Deze bossen herbergen een keur aan diversiteit: van naaldbos tot loofbos en van ven, heide tot kleinschalig grasland. Deze verschillende biotopen (zowel natuur- als mensgericht) zijn allemaal vanaf de nieuwe fietsroute te ontdekken en te beleven. Kortom ‘Follow your Roots’ en ontdek de Chaamse bossen.

890x320-bossen

Stel mij een vraag

Laatste nieuws

Meer nieuws