Nieuws
Kim Donkers
Kim de Beer

HR Business Partner, idverde Nederland
T: 0411 62 20 36

22 augustus 2019

BTL focust op duurzame inzetbaarheid

Duurzame inzetbaarheid is sinds enkele jaren een belangrijk aandachtspunt binnen BTL. Alle collega’s binnen BTL zijn actief hierover in gesprek en er is meer oog voor wat een medewerker nodig heeft. Sazas ondersteunt BTL actief in het verminderen van het verzuim en het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid.

Groot aantal specialismen

“Wij hebben een groot aantal specialismen in huis, op diverse niveaus; ecologen, tuin- en landschapsontwerpers, boomverzorgers, boomtechnisch adviseurs en natuurlijk hoveniers en groenvoorzieners”, vertelt Kim Donkers, HR-adviseur bij BTL. “Deze laatste groep is het grootst; zo’n driehonderd van onze medewerkers zijn echt buiten actief, in de uitvoering.

Werkplekonderzoek

Sinds enkele jaren is het verbeteren van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers een belangrijk aandachtspunt binnen BTL. “We wilden duurzame inzetbaarheid meer ‘inbedden’ in onze organisatie. Sazas heeft toen onder meer een werkplekonderzoek uitgevoerd, om te kijken hoe we de werkomstandigheden konden verbeteren. Daarop hebben we onder meer verstelbare zit-sta bureaus aangeschaft. En in de buitendienst zijn bijvoorbeeld werkmethoden aangepast en gebruiken we nu bepaalde hulpmiddelen en aangepast handgereedschap.”

In gesprek

Daarnaast zijn wij als BTL met onze medewerkers in gesprek gegaan over het thema duurzame inzetbaarheid. Doel was vooral om duidelijk te maken dat zo lang mogelijk fit en gezond aan het werk blijven een gezamenlijke verantwoordelijkheid is, van werkgever én medewerker.

“Om hier aandacht voor te vragen, organiseerden we bijvoorbeeld speciale bijeenkomsten voor de buitenmedewerkers. Hierbij vertelden we over de verzuimrisico’s in de diverse leeftijdscategorieën.”

In de bijeenkomsten werd ook aangegeven wat medewerkers zélf kunnen doen om hun duurzame inzetbaarheid te verbeteren. “Denk aan een gezondere leefstijl en verantwoordelijkheid nemen als het gaat om veilig werken. Wij bieden onze medewerkers bijvoorbeeld diverse arbovriendelijke hulpmiddelen aan, en wij stimuleren ze deze ook te gebruiken. Duurzame inzetbaarheid is iets waar we samen aan moeten werken. En dat doen we vooral door met elkaar in gesprek te blijven over dit thema.”

Persoonlijke aandacht en open cultuur

Inzetbaarheid van medewerkers is nu ook een vast onderdeel van de beoordelingsgesprekken. Er wordt gekeken wat een medewerker nodig heeft om zijn werk te kunnen blijven uitvoeren, op korte én lange termijn. En welke alternatieven er eventueel zijn, mocht het echt niet meer gaan. “Bij iemand op leeftijd komt dan bijvoorbeeld het vroegpensioen of de seniorenregeling in beeld. Verder is variatie bieden in de werkzaamheden, om de lichamelijk belasting te verminderen, heel belangrijk. Maar ook een stukje persoonlijke aandacht voor de medewerker, vragen hoe het écht met hem of haar gaat, is essentieel. Daarnaast hebben we een open cultuur, waarin alles bespreekbaar is en medewerkers ook durven zeggen waar ze tegenaan lopen en wat ze nodig hebben. Én waarin medewerkers elkaar aanspreken wanneer iemand bijvoorbeeld niet veilig werkt.”

Groeiend bewustzijn

Cruciale vraag is natuurlijk of deze aanpak zijn vruchten afwerpt. Kim geeft aan: “We hebben het idee dat mensen zich steeds meer bewust zijn van het feit dat duurzame inzetbaarheid een gezamenlijke verantwoordelijkheid is.”

De focus op duurzame inzetbaarheid heeft echter ook nog op andere vlakken een meerwaarde. “De aandacht die we hiervoor hebben en de kansen die we medewerkers bieden – bijvoorbeeld om opleidingen te volgen -, zorgen er ook voor dat mensen plezier en uitdaging houden in hun werk.”

Kim Donkers
Kim de Beer

HR Business Partner, idverde Nederland

T: 0411 62 20 36
E: kim.donkers@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws