Nieuws
Pim Lage Venterink
Pim Lage Venterink

Productmanager Spelen, idverde Realisatie
T: 06 10 01 27 27

12 april 2021

Inclusieve speel-, natuur- en ontmoetingsplek voor Patersbos

Patersbos krijgt nieuwe speel,- natuur- en ontmoetplek

De nieuwe invulling voor het Patersbos in gemeente Bergeijk is van start gegaan. Vanaf 29 maart wordt de nieuwe inclusieve speel-, natuur- en ontmoetplek gerealiseerd, met tien verschillende speelaanleidingen. Inclusief spelen betekent dat iedereen – met of zonder beperking -hiervan gebruik kan maken. idverde NL heeft de opdracht gekregen om het ontwerp van MTD landschapsarchitecten verder uit te werken en de speelplekken te realiseren. De speel-, natuur- en ontmoetplekken worden ingericht met speelnatuur en duurzame speeltoestellen.

Bijzonder aan het project is dat de jeugdgemeenteraad het initiatief heeft genomen. Vanaf 23 april kunnen bewoners en bezoekers van Bergeijk genieten van het vernieuwde Patersbos.

Patersbos

Het Patersbos is een mooi stukje natuur in de gemeente Bergeijk, dat vroeger diende als kloostertuin van de paters Jezuïeten. Het Patersbos heeft zijn naam hieraan te danken en is herkenbaar door de tweedeling tussen tuin en bos. In 1991 werd het bos gemeentelijk bezit en voor iedereen toegankelijk. Er is voldoende ruimte om de speel-, natuur- en ontmoetplekken te realiseren, zonder dat de natuur hoeft te verdwijnen. idverde Advies heeft het ontwerp van MTD landschapsarchitecten verder uitgewerkt, waarbij een goede balans tussen natuurbehoud en recreatie wordt behouden.

Invulling speel-, natuur- en ontmoetplekken

Het Patersbos krijgt tien nieuwe speelplekken met natuurlijke speelelementen en duurzame toestellen. Op diverse speelplekken kunnen bezoekers hutten bouwen, een natuurparcours afleggen, spelen met water, klimmen en klauteren en er komt een rolstoelwip. De speelplekken krijgen ieder een eigen belevenis en uitstraling. Zo wordt er op één van de speelplekken een beleefheuvel gerealiseerd, waarbij alle zintuigen van bezoekers worden geprikkeld. Panelen met verschillende natuurlijke texturen worden geplaatst en een windgong van takken uit het bos zorgt voor een muzikale beleving. De basisconstructie van de speelplekken en de paden naar de speelplekken toe worden zo gemaakt dat ze allen een goede toegankelijk bieden voor rolstoelgebruikers.

Voor de verdere invulling van speel-, natuur- en ontmoetingsplekken worden er van bestaande dode bomen sprookjesachtige houtsculpturen van Tommy Carving bij het traject gemaakt, komt er een insectenhotel voor het bevorderen van de biodiversiteit en worden vogelhuisjes opgehangen.

Realisatie speel-, natuur- en ontmoetplekken

Sinds 29 maart is idverde Realisatie gestart met de omvorming van het bos. Op dit moment worden de paden verbreedt en daarna start de aanleg van de speelplekken. De verwachting is dat 23 april de speelplekken zijn gerealiseerd en dat iedereen gebruik kan maken van de speel-, natuur- en ontmoetingsplekken in het Patersbos.

Pim Lage Venterink
Pim Lage Venterink

Productmanager Spelen, idverde Realisatie

T: 06 10 01 27 27
E: pim.lageventerink@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws