Nieuws

Klimaatresistente boom

Datum: 5 juli 2018

In binnenstedelijk gebied is de bodem vaak sterk verdicht en bestaat de oppervlakte veelal uit verharding. Geen ideale situatie voor een boom om goed te groeien, zijn wortels vrijelijk te ontwikkelen om stabiliteit te geven, en om voeding en vocht op te nemen. Met name dat laatste is een steeds groter wordend probleem. Water valt meer en meer in piekbuien en door het grote verharde oppervlak vloeit dit veelal snel weg naar riolering, open water enzovoort. Tijd om te infiltreren is er dan niet, waardoor bomen met droogtestress te maken krijgen.

Valentijnslinde

Zo ook de Valentijnslinde in Apeldoorn; de linde die op 14 februari van de 21ste eeuw met een kluit van 7,5 meter doorsnede is versleept naar de brandweerkazerne aan de Roggestraat. De gemeente constateerde de laatste jaren dat de conditie van de linde terugliep, wat zich vooral uitte in de loop van de zomer: geelverkleurde bladeren, een transparante kroon, vorming van dood hout op het uiteinde van takken en beperkte scheutlengte.

Gezamenlijk met Tree Ground Solutions heeft de gemeente een plan uitgewerkt om de linde meer ondergrondse groeiruimte te bieden, maar vooral meer water tot zijn beschikking te stellen. Dit plan heeft BTL Bomendienst uitgewerkt naar een concreet werkplan om de situatie bij deze lindeboom structureel te verbeteren.

Uitvoering

Aansluitend op de bestaande boomspiegel is in een L-vorm het Permavoid Capillair Irrigatie Systeem 150 geplaatst. Dit systeem is ingepakt in waterdichte folie, zodat er een wateropvang ontstaat onder het daarop aangebrachte bomenzand. Deze wateropvang wordt gevuld met regenwater van het dak van de brandweerkazerne. Er is een overstortbuis op aangesloten, die het overtallige water afvoert door het in de bodem te laten infiltreren. De capillaire conen die in het krattensysteem zijn aangebracht zuigen het vocht omhoog, waarna het water door een capillair doek horizontaal wordt verspreid. Hierdoor trekt het vocht weer omhoog in de 75 m3 aangebrachte bomenzand 500. Aan de bovenzijde zijn op het bomenzand Permavoid Sandwich Units van 150 mm aangebracht, waarbij Sandwichgrond in de kratjes is geveegd voor nalevering van mineralen. Hierna is de oorspronkelijke bestrating weer aangebracht.

Op de boomspiegel met een doorsnede van 7,5 meter hebben wij wilgenhoutsnippers aangebracht. Deze strooisellaag voorkomt uitdroging, het dichtlopen van de grond en draagt bij aan bodemvruchtbaarheid en -structuur. Daarbij heeft salicium afkomstig uit de wilgenhoutsnippers een positieve werking tegen parasitaire zwammen.

Wij gaan ervan uit dat deze boom er weer voor een hele tijd tegen kan. Herkent u soortgelijke problemen bij uw bomen en wilt u eens met ons brainstormen over een oplossing? Neem dan contact op met mij!

Rob van Dreumel
Rob van Dreumel

Projectleider, idverde Bomendienst

T: 06 1093 3928
E: rob.v.dreumel@idverde.nl

Rob van Dreumel

Rob van Dreumel

Projectleider

Groenere oplossingen voor een betere wereld: vroeg begonnen is veel...

Albert Jan Kerssen
7 januari 2025

Tijdens InfraTech 2025 vormt het zogenaamde Bomenplein in hal 5 een fraaie blikvanger op de beursvloer van Rotterdam Ahoy. Op…

Read more

Future Green City World Congress: 4 dagen kennis en inspiratie...

Jannie Vos
12 december 2024

Wat een congres! In september kwamen meer dan 200 experts en ruim 1500 deelnemers uit 60 landen samen voor het…

Read more

Groene oase op de High Tech Campus

Roeland Pullen
26 november 2024

idverde NL hecht aan waardevol groen. De groene impactmaker draagt actief bij aan maatschappelijke thema’s zoals biodiversiteit, klimaat, gezondheid en…

Read more