• Home
  • Laatste nieuws
  • Leerlingen van BS de Vorsenpoel, BSO Smartkids van Kindercentrum Kindertuin en SBO de Maremak leggen eerste Tiny Forest van Boxtel aan
Persbericht
04 november 2020

Leerlingen van BS de Vorsenpoel, BSO Smartkids van Kindercentrum Kindertuin en SBO de Maremak leggen eerste Tiny Forest van Boxtel aan

Op vrijdag 30 oktober was de officiële opening van het eerste Tiny Forest ‘De Kampini’ in Boxtel. 130 leerlingen van BS de Vorsenpoel, BSO Smartkids van Kindercentrum Kindertuin en SBO de Maremak legden het Tiny Forest aan de Robert Schumanlaan in Boxtel aan. Samen met natuurorganisatie IVN, Transitie Boxtel, de gemeente en idverde werden bijna 750 bomen geplant. Dit minibos wordt een groene ontmoetingsplek voor buurtbewoners. Ook verbetert het bos het klimaat en de biodiversiteit in de wijk. Bij het bos komt een buitenlokaal waar de kinderen straks les krijgen over de Nederlandse natuur.

Er is lang uitgekeken naar de komst van Tiny Forest ‘De Kampini’

De aanplant stond voor begin dit jaar op de planning, maar door een te natte ondergrond en daarna het sluiten van de scholen werd dit uitgesteld. Toch weten de leerlingen nog goed waarom ze dit bos in hun buurt gaan aanplanten. Thijm van de Ven, leerling van basisschool de Vorsenpoel, heeft de naam voor het Tiny Forest bedacht; De Kampini. Thijm vertelt hoe hij op deze naam is gekomen: “Ik ben op de naam gekomen door de Kampina. De Kampina ligt in Boxtel en een Tiny Forest is een soort mini Kampina.” Hij mocht samen met wethouder Peter van de Wiel het bos openen. “Ik ben blij dat we dit jaar het eerste Tiny Forest in Boxtel openen. Het is een bijzonder project waarbij sprake is van een fijne samenwerking. Transitie Boxtel, Mirjam Bemelmans, Christine Reeders en Mirjam Henken als initiatiefnemers en idverde die de ideeën van de leerlingen van BS De Vorspenspoel en BSO Smartkids van Kindercentrum Kindertuin uiteindelijk hebben omgezet naar een ontwerp voor het Tiny Forest. Met dit Tiny Forest én het 2e Tiny Forest dat we in 2021 hopen te realiseren dragen wij bij aan meer biodiversiteit en klimaatadaptie in de wijken”, aldus wethouder Peter van de Wiel.

In het voorjaar wordt de aanleg van dit eerste Tiny Forest op toepasselijke wijze alsnog gevierd , waarbij buurtbewoners en andere geïnteresseerden van harte welkom zijn. Want een Tiny Forest is van iedereen en maak je samen. Het Tiny Forest “De Kampini” is mogelijk dankzij
financiële steun de Nationale Postcode Loterij, gemeente Boxtel en provincie Noord-Brabant.

Een Tiny Forest verbindt mens en natuur

Het is een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan. Dit bos is niet alleen een prettige plek voor vlinders, vogels, bijen en kleine zoogdieren, maar ook voor mensen. Kinderen leren en ontdekken in het buitenlokaal en worden opgeleid tot Tiny Forest boswachters. Buurtbewoners ontmoeten elkaar op een prettige en gezonde plek. Het bos zorgt bovendien voor verkoeling op warme dagen, meer biodiversiteit en waterberging bij zware regenval.

Aanleg Tiny Forest in meerdere gemeenten

Sinds 2018 is idverde betrokken geweest bij de voorbereiding en realisatie van meerdere Tiny Forest projecten voor verschillende gemeenten. Deze zijn aangelegd in woonwijken, maar wij hebben ook het eerste Tiny Forest bij een bedrijf mogen aanleggen. In de afgelopen maand heeft idverde niet alleen de eerste Tiny Forest in Boxtel aangelegd. Ook in Weert en Maastricht hebben wij  in oktober verschillende Tiny Forest projecten gerealiseerd.

Aanleg Tuiny Forest

Naast de aanleg van de verschillende Tiny Forest projecten hebben in oktober ook een Tuiny Forest gerealiseerd.  Deze is aangelegd bij duurzame woningen in wijk Leuken in Weert. Deze demotuin bij een demowoning wordt als voorbeeld gebruikt door Wonen Limburg om te kunnen toepassen als pakket bij alle nieuwe woningen. Dit is volledig in samenwerking met IVN Limburg voorbereid en uitgevoerd. Meer informatie over Tuiny Forest is te vinden op de website van IVN.

Header - Overzicht - Aanleg eerste Tiny Forest Boxtel

Stel mij een vraag

Laatste nieuws

Meer nieuws