Nieuws
Lonneke web
Lonneke Tetteroo

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland
T: 06 82 48 25 56

19 april 2019

Met een Tiny Forest breng je kinderen echt in aanraking met groen!

Al direct bij de start van dit interview weet Tim Boesten, projectmedewerker en een van de Tiny Forest adviseurs bij BTL Advies (vestiging Stein), me te verbazen. “Weet je dat het concept van Tiny Forest uit India komt? Dit concept heeft Toyota in India ingezet als CO2 compensatie. Men heeft hier, op kleine stukjes grond, vele inheemse bomen en planten neergezet om in een tijdsbestek van 10 jaar een bos met 60-jarige kenmerken te realiseren. Dit concept sprak IVN erg aan en daarom is dit concept naar Nederland gehaald.

Vanuit BTL heb ik, samen met een collega uit Roermond en een collega uit Hengelo via IVN een opleiding gevolgd om het concept ‘Tiny Forest’ nog beter te begrijpen. Met de opgedane kennis wil ik klanten nog beter adviseren bij de voorbereiding en aanleg van een Tiny Forest”.

Een opleiding? Wat heb je tijdens de opleiding allemaal geleerd?

IVN vereist het volgen van een opleiding, voordat je advies mag geven over een Tiny Forest en deze echt kan realiseren. Dit minibos is een plek om biodiversiteit te vergroten en kinderen echt in contact te brengen met groen. “Omdat deze gedachte zo mooi aansluit bij BTL ben ik blij dat ik hierbij wordt betrokken. Tijdens de opleiding hebben we alle stappen voor en na de aanleg van een Tiny Forest daadwerkelijk doorlopen. Zo dragen we bij ieder nieuw Tiny Forest dezelfde gedachte en boodschap uit”.

Foto 1
Voorbereiding

Welke werkzaamheden komen er kijken bij de aanleg van een Tiny Forest?

“Een Tiny Forest is een minibos van 200 – 400 m2 met dichte beplanting en wordt altijd aangelegd in samenspraak met een initiatiefnemer; vaak is dit een school. Tijdens een ontwerpdag worden de wensen en eisen van het bos vastgesteld door een aantal leerlingen van die school. Zij hebben dus echt inspraak en denken mee over de vorm en inrichting van een Tiny Forest. We praten over hoe zij het minibos voor zich zien om hen zo te betrekken bij de ontwikkeling. Vaak is dit voor de school ook een ingang om (nog) meer bezig te zijn met groen. Om kinderen echt enthousiast te maken en ze de waarde van groen mee te geven.

Na deze ontwerpdag werkt een landschapsontwerper van BTL Advies het ontwerp uit en wordt dit vertaald naar een uitvoerbaar plan. Vervolgens coördineer ik de gehele voorbereiding en uitvoering zodat uiteindelijk de feestelijke plantdag kan plaatsvinden”.

En dan is ‘ie daar: de plantdag. Wat komt er allemaal kijken bij de uitvoering van zo’n dag?

“Voordat de kinderen komen, wordt het terrein feestelijk aangekleed, met bijvoorbeeld vlaggen, een partytent, wat versnaperingen en mogelijk ook muziek. Na het klaarleggen van de planten, verzamelen de kinderen, de wethouder en alle overige enthousiaste betrokkenen zich bij de plantlocatie. Tijd om het Tiny Forest feestelijk te openen! Dit gebeurt door de wethouder, die het lint doorknipt en daarna de eerste boom aanplant. Ook onthullen we het informatie bord. Vervolgens worden de plantsoorten onder de kinderen verdeeld en gaan zij, onder begeleiding van vele vrijwilligers, aan de slag. In ongeveer anderhalf tot twee uur is bijna alles geplant en kunnen de kinderen wat drinken. Ook krijgen ze wat te snoepen in de vorm van snoepgroente, want het is immers een feestdag!

Voor de kinderen zit het aanplanten er dan op. Mijn collega’s van BTL Realisatie zorgen nog voor de laatste afwerking, zoals het aanplanten van de laatste bomen en het aanbrengen van een strooisel laag van stro op de bodem, zodat er weer een Tiny Forest opgeleverd kan worden!”

20190315_131353
Blij

Hoe zie jij de (nabije) toekomst voor je?

“Groen! Drie jaar geleden is het eerste minibos aangeplant en inmiddels zijn er zo’n 35 Tiny Forests. Deze trend zal zo doorgaan, aangezien IVN de ambitie heeft geuit om komende jaren minimaal 100 minibossen aan te leggen in Nederland. Ik werk met veel enthousiasme aan de Tiny Forest projecten en hoop er dan ook zoveel mogelijk te mogen adviseren en realiseren in de toekomst. Samenwerken met IVN verloopt goed en ik heb er dan ook veel vertrouwen in dat wij als BTL zijnde nauw betrokken blijven bij Tiny Forest.

Na de aanleg van een Tiny Forest in Weert en Maastricht, in maart van dit jaar, is het proces van ontwikkeling tot aanleg geëvalueerd. Wat ging goed en wat kan beter? Aan de hand daarvan hebben we onszelf doelen gesteld. Het gehele proces kost best wat tijd en energie, maar dat krijg je dubbel en dwars terug als je de blije gezichten van de kinderen tijdens de plantdag ziet!”

Hoe realiseer ik een Tiny Forest in mijn gemeente?

Meer weten over Tiny Forest of ook graag een Tiny Forest realiseren in uw gemeente? Klik hier voor meer informatie.

TF
Aanmelden
Lonneke web
Lonneke Tetteroo

Marketingcommunicatiespecialist, idverde Nederland

T: 06 82 48 25 56
E: lonneke.tetteroo@idverde.nl

Laatste nieuws

Meer nieuws