Persbericht
Ron Schraven - 2020
Ron Schraven

Hoofd Boomziekten & Aantastingen, idverde Bomendienst
T: 06 20 96 31 62

04 augustus 2021

Nieuwe vergunningen voor iepvaccin DutchTrig® in Nederland

Al jaren beschermen diverse landen hun gezonde iepen tegen iepziekte door gebruik van DutchTrig®. idverde Bomendienst, toelatingshouder en distributeur, is bezig met de vernieuwing van de producttoelatingen in Europa, zodat o.a. Duitsland, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk en Noorwegen kunnen doorgaan met het toedienen van het biologische vaccin. Het doel; verspreiding van iepziekte ook de komende jaren tegengaan. Na de vernieuwing in Zweden (januari 2021) en Denemarken (juni 2021) volgt nu Nederland.’’28 juli jl. nam Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen (Ctgb) het besluit dat ook de toelating van Dutchtrig® in Nederland opnieuw is goedgekeurd’’, aldus Ron Schraven, Hoofd Boomziekten en Aantastingen, bij idverde Bomendienst.

De iepziekte wordt o.a. overgebracht door de iepenspintkever. Het biologische vaccin DutchTrig®, bestaat uit schimmelsporen van Verticillium, die het afweermechanisme van de iep activeren. DutchTrig® kan worden vergeleken met een griepprik. De iepen zijn niet ziek, maar worden ingeënt wanneer ze gezond zijn om de ziekte te kunnen afweren. Jaarlijks maakt de iep een nieuwe houtlaag aan wat inhoudt dat het vaccin elk voorjaar moet worden herhaald. Door inzet van DutchTrig®, blijven naast schaduw, koelte en gezuiverde lucht ook de monumentale lanen en parken voor toekomstige generaties bestaan.

Om DutchTrig® jaarlijks te injecteren, zijn vergunningen nodig. In elk land moeten de producttoelatingen na enkele jaren worden vernieuwd. De vergunningen zijn nodig om de actieve ingrediënten van het biologische vaccin te verkrijgen en toe te passen op de iepen. DutchTrig® is blij dat na Zweden en Denemarken, nu ook Nederland akkoord heeft gegeven op de nieuwe vergunningen. De vraag in de andere landen staat nog uit. Maar de verwachting is dat ook deze landen, na een aantal succesvolle vaccinatiejaren, binnenkort akkoord geven. DutchTrig® kijkt vol vertrouwen uit naar de samenwerking in de toekomst.

Ron Schraven - 2020
Ron Schraven

Hoofd Boomziekten & Aantastingen, idverde Bomendienst

T: 06 20 96 31 62
E: ron.schraven@idverde.nl

“Kennis verbinden met de praktijk is waar wij de meerwaarde vinden en toepassen.”

Laatste nieuws

Meer nieuws