Nieuws

Schip gestrand in de Blauwestad

Datum: 19 juni 2018

In het najaar van 2017 kreeg BTL Realisatie opdracht van Kompan en het COA (Centraal Orgaan opvang Asielzoekers) om de speeltoestellen bij het gesloten asielzoekerscentrum in Beerta te ontmantelen en op te slaan in een depot. Deze toestellen waren vrijwel nieuw en door het COA geschonken aan de Provincie Groningen. Dat hieruit zo’n mooi vervolg met natuurlijk spelen zou komen, hadden we niet kunnen bedenken.

Kort hierna vroeg René Perton ons namelijk of het mogelijk was om de speeltoestellen te herplaatsen in de Blauwestad (zie kader). Als Hoofd Projectbureau Blauwestad is hij verantwoordelijk voor de gebiedsontwikkeling. Wij hebben toen gevraagd of we, gezien de locatie van de speelplek, niet iets meer konden doen dan alleen de speeltoestellen herplaatsen. Bij een mooie plek als deze past namelijk geen standaard speelplaats. “Als je met een goed idee komt dan staan wij hier zeker voor open”, was zijn reactie.

‘Speelschip de Blauwestad’

Een goed idee hadden we. Samen met Monique Kuijstermans (Tuin- en landschapsontwerper bij BTL Advies) zijn we aan de slag gegaan. Vooral met de insteek om er een speelplek met voldoende uitdaging/uitstraling voor de kinderen van te maken, maar zeker ook met oog voor de landschappelijke inpassing. Gezien de ligging van de speelplek aan het water en het strand was het idee van een schip snel geboren. Om de veiligheid te waarborgen hebben we het schip 180 graden gedraaid en zo was het verhaal geboren:

Tijdens de hevige storm van 2003 raakte het schip de Blauwestad uit koers en strandde. De romp van het schip brak in tweeën en aan de achterzijde stroomde het water eruit en mengde zich met het zand van het strand. De bemanning is gelukkig met de schrik vrijgekomen, maar het schip is blijven liggen. Zo zijn de kajuit, de masten en balken nog zichtbaar en sijpelt er water uit de achtersteven. Gelukkig is dit schip bewaard gebleven, zodat kinderen er avontuurlijk kunnen spelen.

natuurlijk spelen, blauwestad

Speeltoestellen hergebruikt

De schommel, het speelhuis met glijbaan en het veerelement dienden als basis voor dit ontwerp. De ondergrond hebben we gemaakt van valzand om zo het strand door te laten lopen in het ‘schip’. De contouren van het schip zijn gemaakt met de grond die vrijkwam bij het ontgraven van de ondergrond. Hieraan hebben we nog enkele toestellen van Kompan toegevoegd om het schip meer gestalte te geven. Alle gebruikte speeltoestellen en spelelementen hebben een naam en positie gekregen in het ontwerp als link naar de onderdelen van het schip.

Waardevolle toevoeging omgeving

“Een fictief, maar wel een goed verhaal, zo gaf René Perton aan, met een knipoog naar dit gebied en een speelplek met toegevoegde waarde voor zowel inwoners als toeristen.” We kregen dan ook de mooie opdracht voor het realiseren hiervan. Inmiddels moeten nog de laatste puntjes op de i worden gezet, maar de speelplek wordt al volop gebruikt.

“Blauwestad is een uniek stukje Nederland in een bijzonder stukje Groningen: het Oldambt. Wat ooit akkerland was, is nu een geweldig woongebied omgeven door een groot meer en ongerepte natuur. Bijna alle kavels in Blauwestad liggen aan het Oldambtmeer.”

Pim Lage Venterink
Pim Lage Venterink

Productmanager Spelen, idverde Realisatie

T: 06 10 01 27 27
E: pim.lageventerink@idverde.nl

Pim Lage Venterink
Productmanager Spelen, Bewegen & Recreatie

Pim Lage Venterink

idverde NL is groene partner op Klimaattop Go!

Meggie Olijslagers
29 oktober 2024

Op 6 en 7 november a.s. neemt idverde NL deel aan de Klimaattop Go. Wij zijn aan het evenement verbonden…

Read more

idverde NL draagt bij aan de herinrichting van het iconische...

Meggie Olijslagers
24 oktober 2024

In samenwerking met BAM Infra Nederland zet idverde NL een belangrijke stap in het vergroenen van het iconische Hofplein in…

Read more

idverde NL lanceert vernieuwde website

Meggie Olijslagers
22 oktober 2024

De wereld verandert in hoog tempo. Nieuwe woonwijken, wegen en bedrijventerreinen schieten als paddenstoelen uit de grond. Tegelijkertijd groeit de…

Read more