Nieuws
Ron Schraven - 2020
Ron Schraven

Hoofd Boomziekten & Aantastingen, idverde Bomendienst
T: 06 20 96 31 62

15 april 2019

Succesvolle pilot in Fredericton (Canada) krijgt vervolg

In mei 2018 maakte de stad Fredericton, New Brunswick (Canada) plannen bekend om te starten met een pilot waarbij iepen geïnjecteerd zouden worden. Het doel hiervan was om de verspreiding van iepziekte in stadsbomen tegen te gaan.

Alle iepen met een diameter van meer dan 30 cm op vastgestelde pilotlocaties in Devon en de oost- en westzijde van de binnenstad, alsmede diverse grotere en waardevolle iepen in parken aan de noord- en zuidkant van Fredericton zijn geïnjecteerd met DutchTrig®, een biologisch vaccin voor iepen.

Geïnjecteerde iepen allemaal gezond

In mei 2018 maakte de stad Fredericton, New Brunswick (Canada) plannen bekend om te starten met een pilot waarbij iepen geïnjecteerd zouden worden. Het doel hiervan was om de verspreiding van iepziekte in stadsbomen tegen te gaan. Alle iepen met een diameter van meer dan 30 cm op vastgestelde pilotlocaties in Devon en de oost- en westzijde van de binnenstad, alsmede diverse grotere en waardevolle iepen in parken aan de noord- en zuidkant van Fredericton zijn geïnjecteerd met DutchTrig®, een biologisch vaccin voor iepen. Gedurende de zomer is bijgehouden hoeveel van de geïnjecteerde bomen geïnfecteerd zijn met iepziekte en hoeveel er zijn doodgegaan. Deze gegevens zijn vergeleken met de niet-geïnjecteerde iepen in andere delen van de stad. In juli 2018, tijdens de jaarlijkse iepenrapportage, zijn de resultaten geanalyseerd. De pilot bleek erg succesvol. Géén van de geïnjecteerde bomen had last van de iepziekte. Omdat de pilot ook kostenefficiënt bleek worden dit jaar alle bomen in Fredericton geïnjecteerd met DutchTrig®.

Wat is DutchTrig®?

DutchTrig® is een biologisch en organisch middel. Het vaccin bestaat uit specifieke schimmelsporen van Verticillium die, na injectie, het natuurlijke afweermechanisme van de iep activeren. In de praktijk kan het injecteren van iepen met DutchTrig® vergeleken worden met een griepprik bij mensen. DutchTrig® maakt gezonde iepen niet ziek, maar zorgt ervoor dat de iepen afdoende reageren op een besmetting met de iepziekte.

Ga naar de website van DutchTrig®

Eenvoudige behandeling

Met een micro-injectiespuit brengen de boomverzorgers tijdens de lente een kleine hoeveelheid van het vaccin in, als de bomen voor minimaal 25% in blad staan. De behandeling is niet agressief en er hoeft niet te worden geboord. Omdat er alleen plantaardige micro-organismen worden gebruikt die in verband gebracht worden met iepziekte, is DutchTrig® volkomen veilig voor mensen, dieren en de omgeving.

Bomen voor de toekomst

Gemeenten die DutchTrig® toepassen, hebben ervaren dat de overlevingskansen van hun iepen enorm zijn toegenomen. Soms is zelfs 99% van de populatie volledig beschermd tegen iepziekte. Met een succesvol vaccinatieprogramma behouden we zo het aantal iepen in onze steden, met minder kap en herplant als resultaat. Zo wordt boombeheer voor steden efficiënter en zelfvoorzienend.

Ron Schraven - 2020
Ron Schraven

Hoofd Boomziekten & Aantastingen, idverde Bomendienst

T: 06 20 96 31 62
E: ron.schraven@idverde.nl

“Kennis verbinden met de praktijk is waar wij de meerwaarde vinden en toepassen.”
Brochure DutchTrig®
brochure-dutchtrig-cta@2x
Download brochure

Laatste nieuws

Meer nieuws