110 verplantingen in Waddinxveen

Gemeente Waddinxveen
Gemeente Waddinxveen | 2016 - 2018 | Waddinxveen

Groene aantrekkingskracht

In Waddinxveen worden 110 bomen van de Zuidplaslaan naar een dichtbij gelegen nieuwbouw wijk verhuisd. De platanen van ca. 30 jaar oud zijn op hun oorspronkelijke plek te dicht op elkaar gegroeid. Op hun nieuwe plek bieden ze direct meerwaarde aan nieuwbouwwijk de Triangel.

1080_WaddinxVeen_still1

Groenstructuur

De platanen zijn terug geplant aan de Polderlaan. Dit is een doorgaande laan die met de komst van de bomen zorgt voor een grote groenstructuur waar de bewoners erg blij mee zijn, vertelt André Mies, projectleider Park Triangel: “Mensen wonen en leven graag in een groene structuur. Die reacties heb ik ook al terug gehad van bewoners die ontzettend content zijn met het feit dat er volwassen bomen staan”.

Verplanting en nazorg

BTL Bomendienst verplant de bomen in Waddinxveen met de Optimal 3000, de grootste verplantmachine van Europa. Om het transport veilig te laten verlopen, zijn de kronen ingenomen tot vier meter. Deze waren oorspronkelijk tien tot twaalf meter. Op de nieuwe plantplaats zijn de bomen door middel van palen, boomband en een juk verankerd. Dit wordt gedaan omdat de bomen nieuwe wortels gaan aanmaken. In dit proces moeten ze zichzelf stabiliseren zodat ze in de toekomst zonder boomband en juk vaststaan.

Om er voor te zorgen dat de bomen ook na de verplanting een groene uitstraling houden, start BTL Bomendienst direct met de nazorg. Naast het water geven bestaat de nazorg ook uit het regelmatig monitoren van de bomen waarbij het zuurstof niveau en de vochthuishouding van de bodem in de gaten wordt houden. Door deze intensieve vorm van nazorg wordt ervoor gezorgd dat de bomen goed aanslaan op hun nieuwe plek en zo waarde toevoegen aan de buitenruimte van de nieuwbouwwijk.

Rob van Dreumel
Rob van Dreumel

Projectleider, idverde Bomendienst

Stel mij een vraag