Fort Isabella in Vught plant nieuwe bomen

Den Ouden Groep
Onze expertises
Den Ouden Groep | 2022 | Vught

Een ware metamorfose voor Fort Isabella in Vught

Aan de rand van Vught, net buiten ’s-Hertogenbosch ondergaat Fort Isabella een ware metamorfose. Het wordt een mooie woon- en werklocatie in een groene omgeving. Fort Isabella brengt zo’n 400 jaar geschiedenis met zich mee en biedt straks woonruimte voor studenten en jongeren, 55+’ersen en ouderen met dementie. Naast de woonfunctie worden er o.a. ook terrassen (soort foodhal), flexibele winkelruimtes, horeca, een hotel, vitaalplein, een ambachtelijk atelier en een modern kantoorloft gebouwd. De veelzijdigheid van de gebouwen biedt veel mogelijkheden.

Naast het renoveren van de eeuwenoude kazerne en de bouw van de appartementen, wordt ook de buitenruimte aangepakt. idverde Realisatie, vestiging Haaren heeft Den Ouden Groep opdracht gekregen om 65 bomen te planten, welke passen bij de groene omgeving van het fort. In januari van dit jaar zijn de eerste 35 bomen geplant en in het najaar krijgt Fort Isabella er nog eens 30 bij.

Bijpassende bomen

MTD Landschapsarchitecten heeft het ontwerp gemaakt en samen met Vermeulen Boomadvies en Den Ouden is gekozen voor bijpassende bomen in het gebied. Op het parkeerterrein bij de ingang van Fort Isabella stonden voorheen paardenkastanjes; deze moesten vanwege ziekte worden verwijderd. Om het bomenbeeld hetzelfde te houden, is er gekozen om hier zes (vier in januari en twee in het najaar) iepen voor terug te planten. De iep is een stevige boomsoort, deze sluit goed aan bij de historie van de omgeving.

Tien meter hoge iepen planten

Eind januari is idverde Realisatie gestart met het planten van de vier iepen op het parkeerterrein. Voorafgaand heeft Vermeulen Boomadvies een groeiplaatsonderzoek uitgevoerd en aanvullende maatregelen geadviseerd waar nodig. Vervolgens heeft Den Ouden de groeiplaatsen gerealiseerd. Er zijn flinke plantgaten gemaakt, aangevuld met ruim 15 m3 bomengrond per plantgat zodat de bomen goed kunnen aanslaan en voldoende groeiruimte krijgen. De bomen zijn allemaal ondergronds verankerd. Hierbij is gekozen voor een ondergrondse biologisch afbreekbare kluitverankering.

De iepen zijn volwassen bomen van zo’n tien meter hoog en hebben een kluitmaat 70/80. Iedere kluit weegt zo’n 1.750 kg. Om de iepen te kunnen planten is er een vrachtwagen met laadkraan gebruikt. Hiermee zijn de bomen één voor één naar de juiste groeiplaats getild en door onze collega’s geplant.

Een mix van kleine en grote bomen

Op de binnenplaats van Fort Isabella staan een aantal monumentale bomen. Deze bomen worden uiteraard behouden. Om zoveel mogelijk bomen toe te voegen aan het gebied is er rondom de appartementen en aan de rand van het fort een mix van kleine en grote bomen geplant. Denk o.a. aan acacia’s, kastanjes en walnootbomen, en langs de waterkant elzen en wilgen. Ook deze bomen zijn geplant door idverde Realisatie.

Alle bomen op het terrein zijn voorzien van een laag Substrado Houtmulch en ingepakt met jute. Deze maatregelen voorkomen uitdroging en hittestress bij de bomen.

Als de bouw volgens planning verloopt worden de laatste dertig nieuwe bomen in het najaar gerealiseerd op het zuidoostelijke deel van Fort Isabella.

Het project in beeld

Andre Hingstman
André Hingstman

Vestigingsmanager, idverde Realisatie

Stel mij een vraag