Verplanten eik met palletmethode

conStabiel
conStabiel | 2019 - 2020 | Geesteren

Volwassen eiken krijgt nieuwe bestemming

Na een verplantingsonderzoek en een uitgebreide voorbereiding is in de eerste maanden van 2020 een grote eik in Geesteren door idverde Bomendienst verplant. De adviseurs van conStabiel hebben hierbij een belangrijke verbindende functie vervuld tussen de gemeente Tubbergen, idverde Bomendienst en alle andere betrokken partijen. De eik stond op een weiland waar nieuwbouw moet komen. De eik had een diameter van 69 cm, woog 60 ton en een hoogte van 19 meter (kroonprojectie: 17 meter).

Grondige voorbereidingen

Voordat een dergelijke boom kan worden verplant is een uitgebreide voorbereiding noodzakelijk. Deze zijn in 2019 begonnen. Het voorbereiden hield in dat de boom voor 75% werd rond gegraven, in dit geval een kluit van 5×5 meter en circa 1,3 meter diep. Daarna werd de kluit ingespoten met Algium, om wortelgroei te stimuleren en werd de kluit ingepakt met folie. Vervolgens is de sleuf weer gedicht, is er een grondwal aangebracht om water te kunnen geven en als laatste is de eik gesnoeid. Gedurende het jaar van 2019 hebben we naar behoefde de boom water gegeven.

Verplanting met telekraan

Verplanten door middel van de palletmethode is geschikt voor het verplanten van grote bomen, zoals deze eik. Deze verplanting begint met het graven van een persput om daar buizen van 5,5 meter lang en een diameter van 6 centimeter onderdoor te persen. Daarna wordt de boom verder vrij gegraven. Om de buizen zijn twee hijsbalken geplaatst.

Om de boom van 60 ton te kunnen verplaatsen is er een 700 ton telekraan ingezet. Er is van zo’n grote telekraan gebruik gemaakt omdat de boom achter op een bouwkavel stond, tussen twee huizen in. Daarnaast bedroeg de afstand tussen de oude en nieuwe locatie ongeveer 40 meter. Om de telekraan te kunnen neerzetten zijn er van te voren rijplaten en dragline schotten geplaatst.

Op de plantplaats is een gat uitgegraven om de boom te kunnen planten, circa 3 meter groter dan de kluit. Na het planten zijn de hijbalken verwijderd. Om de boom een goede start te geven is de plantplaats verbeterd met teelaarde en wormenmest.

Succesvol verplanten

Zorgvuldige nazorg is belangrijk om de boom succesvol te laten aanslaan. Daarom controleren wij de boom de komende 3 jaar en geven wij deze, naar behoefte, regelmatig water. Door de inzet van onze experts, het treffen van de juiste voorbereidingen, het kiezen van een geschikte verplantmethode en zorgvuldige nazorg hebben wij al veel bomen succesvol verplant. Het resultaat is een aanslagpercentage van meer dan 99%!

De verplanting in beeld

Ren Lagerweij
Ren Lagerweij

Projectleider ETT, idverde Bomendienst

Stel mij een vraag

Brochure idverde Bomendienst

Wilt u meer weten over de groene mogelijkheden die idverde Bomendienst u kan bieden? Download dan onze brochure.

Download brochure
Square_Brochure_bomen-voor-groener-leven@2x-540x330-c