In de media
09 februari 2021

Ook in 2020 succesvolle inzet van DutchTrig®

Al meer dan 25 jaar worden iepen in Nederland door idverde Bomendienst geïnjecteerd met DutchTrig®. Door het gebruik van dit biologische vaccin, als onderdeel van een integraal iepenbeheerprogramma, worden waardevolle iepen beschermd tegen iepziekte en behouden voor ons straatbeeld. Jaarlijks monitoren wij, samen met de gemeenten, de resultaten van het gebruik van DutchTrig ®. Hiermee houden wij de effectiviteit van DutchTrig® goed inzichtelijk. Ook over de injecties van 2020 zijn de gegevens verzameld en geanalyseerd.

DutchTrig® blijft effectief

De resultaten uit 2020 laten zien dat DutchTrig® wederom een belangrijke bijdrage heeft geleverd bij het behouden van bestaande en gezonde iepen. In 2020 zijn 20.197 iepen in Nederland met DutchTrig® geïnjecteerd. Hiervan is 98,8% nog steeds gezond. 0,86% van de geïnjecteerde iepen is bezweken door iepziekte die is verspreidt door de iepenspintkever. Dit is bij uitstek een goed resultaat omdat de infectiedruk in 2020 vroeger in het seizoen begon en intensiever was dan andere jaren. Uitval in onbehandelde iepen was helaas dan ook hoger dan andere jaren.

Deze resultaten laten zien hoe waardevol de inzet van DutchTrig® is. Niet alleen zijn hiermee veel iepen gezond gebleven, deze geïnjecteerde iepen zorgen samen ook voor de jaarlijkse opname van 1.258.946 kg CO2, het jaarlijks vastleggen van ruim 50.000 kg Co2, een jaarlijkse afvang van ruim 10.000 m³ hemelwater en een jaarlijkse afvang van bijna 5.000 kg fijnstof. Door te injecteren zijn er ook minder iepen uitgevallen waardoor er ook minder iepen vervangen hoeven te worden. Dit levert uiteindelijk een kostenbesparing op van zo’n € 920.400,00. Het bevestigd nogmaals dat bomen, in dit geval iepen, niet alleen waardevol zijn voor ons straatbeeld, maar ook op verschillende andere manieren een belangrijke bijdrage leveren.

Internationale inzet van DutchTrig®

DutchTrig® wordt niet alleen ingezet in Nederland. Wereldwijd staan er miljoenen iepen die beschermd dienen te worden tegen iepziekte. Ook in 2020 hebben, ondanks COVID-19, onze buitenlandse partners in 7 andere landen iepen geïnjecteerd met DutchTrig®: Verenigde Staten, Canada, Zweden, Duitsland, Verenigd Koninkrijk, Denemarken en Noorwegen. We zijn er erg trots op dat, ondanks de diverse uitdagingen, het programma doorgang heeft kunnen vinden en door steden als New York en Oslo als prioriteit werd gezien.

Download - Factsheet DutchTrig 2020
Download de factsheet 2020 van DutchTrig®

Meer weten over DutchTrig®?

Uitval door iepziekte is te voorkomen door een preventieve injectie met DutchTrig®. DutchTrig® is een biologisch, organisch middel dat snel en efficiënt werkt. Het vaccin bestaat uit specifieke schimmelsporen, die het afweermechanisme van de iep activeren. Het injecteren is betrouwbaar en duurt niet meer dan 1 minuut.

Bezoek de website van DutchTrig®

Brochure DutchTrig®

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van DutchTrig®? Download dan onze brochure.

Download brochure
brochure-dutchtrig-cta@2x
Overzicht - Nieuws - Factsheet DutchTrig

Stel mij een vraag

Laatste nieuws

Meer nieuws