Nieuws
25 januari 2021

Groen vitaal voor klimaatadaptatie

Op 25 en 26 januari vindt in Nederland de Climate Adaptation Summit 2021 (CAS 2021) plaats. Een digitale internationale klimaattop met tal van wereldleiders die zich richten op het vinden van oplossingen tegen de klimaatverandering. Want het klimaat verandert en dat merken we op verschillende manieren. Denk bijvoorbeeld aan enorme regenbuien die leiden tot wateroverlast, maar ook zeer warme en droge periodes met alle gevolgen van dien. Wereldwijd zijn er allerlei projecten om de gevolgen van klimaatverandering te beperken. Ook op landelijk, regionaal en lokaal niveau zijn er veel initiatieven.

Praktijkvoorbeelden van idverde

Groen speelt een zeer belangrijke rol bij klimaatadaptatie. Zo heeft groen een verkoelende effect tijdens extreme hitte (hittestress), helpt groen bij het voorkomen van wateroverlast, verbetert groen de luchtkwaliteit en nog veel meer. Als specialist in de groene buitenruimte mogen wij met onze projecten, van het ontwerpen van groenblauwe schoolpleinen tot en met het aanleggen van wadi’s en daktuinen, dagelijks een bijdrage aan een duurzame en klimaatbestendige leefomgeving voor ons allemaal.

Praktijkvoorbeeld 1: Tiny Forest

Een Tiny Forest is een inheems minibos dat ongeveer net zo groot is als een tennisbaan. Een Tiny Forest ligt vaak midden in een woonwijk en biedt vele voordelen. Zo vergroot een Tiny Forest de biodiversiteit en de waterbergingscapaciteit, verbetert het de luchtkwaliteit en gaat hittestress tegen. De minibosjes zijn enorm populair en inmiddels hebben wij, samen met IVN al veel Tiny Forest projecten mogen voorbereiden (idverde Advies) en mogen realiseren (idverde Realisatie), waaronder het 100ste Tiny Forest in Nederland en de eerste op een bedrijfsterrein. Lees meer.

Een Tiny Forest in Weert
Een Tiny Forest in Weert
Een elektrische bus van de vestiging Bruinisse
Een elektrische bus van de vestiging Bruinisse

Praktijkvoorbeeld 2: elektrische bedrijfswagens

Ook in onze bedrijfsvoering speelt duurzaamheid en daarmee ook het klimaat een zeer belangrijke rol. Zoals in onze vierde garantie staat beschreven is ons handelen altijd gericht op het bereiken van duurzame en toekomstgerichte oplossingen. Een voorbeeld hiervan is het gebruik van energiezuinige en elektrische bedrijfswagens. Zo heeft onze vestiging in Bruinisse verschillende elektrische bussen. Deze worden onder andere ingezet in de Rotterdamse haven, waar idverde Realisatie het groen in de openbare ruimte onderhoudt.

Praktijkvoorbeeld 3: i-Tree

Bomen zijn onmisbaar voor ons allemaal. Ze vangen grote hoeveelheden water op, verbeteren de luchtkwaliteit en zijn essentieel voor een gezond leefklimaat. Maar wat zijn de exacte groene baten van bomen? Hoe kunnen we boombeheer aanpassen en daarmee de waarde van bomen optimaal benutten? Deze vragen kunnen met behulp van het softwareprogramma i-Tree beantwoord worden. Onze boomtechnisch adviseurs denken graag met u mee hoe u de waarde van uw bomen kunt optimaliseren. Lees meer.

Praktijkvoorbeeld 4: Handreiking Natuurdaken

Natuurdaken zijn daken waarbij het versterken van de (lokale) natuur en biodiversiteit centraal staat. Maar natuurdaken kunnen nog veel meer. Zo helpen ze bijvoorbeeld tegen het opwarmen van onze steden en dorpen. De Handreiking Natuurdaken is samengesteld door het Werkspoor Biodiversiteit binnen de Green Deal Groene Daken, waarbij onze experts Wilco van Heerewaarden en Tom Zeegers de auteurs zijn geweest van deze handreiking. De focus ligt op het bevorderen van biodiversiteit op groendaken. De handreiking is praktisch en toegankelijk voor iedere initiatiefnemer van een groendak met biodiversiteit. De handreiking is bruikbaar voor een brede doelgroep: van particulieren, bedrijven, beleidsmedewerkers en plantoetsers van overheden tot en met aannemers die groendaken realiseren. Lees meer.

Handreiking Natuurdaken

Wilt u meer weten over de mogelijkheden van natuurdaken? Download dan de handreiking.

Download brochure
Spiral_Book_Mockup_512
Overzicht - Nieuws - Klimaattop

Stel mij een vraag

Laatste nieuws

Meer nieuws