Blogs
06 december 2018

Het woord van 2018

Ieder jaar komen er verschillende ‘hippe’ termen voorbij die in bepaalde vakgebieden (te) veel worden gebruikt. Binnen mijn vakgebied is dat voor mijn gevoel (al jaren) ‘life saving rules’.

De ‘life saving rules’ zijn opgesteld om medewerkers te beschermen tijdens het uitvoeren van risicovolle werkzaamheden. Ga maar eens een gesprek aan met een veiligheidskundige of kijk eens naar presentatieborden en posters bij verschillende bedrijven….. neem maatregelen tegen vallen, gebruik persoonlijke beschermingsmiddelen als dit vereist is, voorkom het vallen van gereedschap en ga zo maar door. De veiligheid van medewerkers moet natuurlijk altijd op de eerste plaats staan.

Toch, hoe langer ik over deze ‘rules’ nadenk des te ingewikkelder ze worden. Neem bijvoorbeeld de persoonlijke beschermingsmiddelen. We moeten ze gebruiken wanneer ze vereist zijn, maar vaak eist men het al bij het betreden van het terrein…Is dit vanwege de veiligheid of heeft dit andere redenen?! We zijn allemaal zo goed in het bedenken van procedures en er moet zeker een basis zijn, echter moeten we er niet in doorslaan.

Nee, mijn ‘life saving rules’ zijn gezond boerenverstand en communicatie!

Blog - KAM het woord van 2018 - 1

Stel mij een vraag