Boomziekten & -aantastingen

Square_Brochure_bomen-voor-groener-leven@2x-540x330-c
Brochure idverde Bomendienst

Expertise, diagnose en advies

Bomen geven waarde aan onze omgeving. Financieel, cultureel en emotioneel. Daarom is het belangrijk dat bomen in een goede staat verkeren. Het beheren van boomziekten, -aantastingen en plagen is dan ook een belangrijk onderdeel van uw werk als boombeheerder en dit vraagt om specialistische kennis.

GoudaDutchtrig
Nieuws

660 iepen krijgen injectie tegen iepenziekte

Lees meer
kastanjebloedingsziekte
Nieuws

Duurzaam behoud van paardenkastanjes in Gemeente Barendrecht

Lees meer

Een greep uit onze projecten

Grip op iepziekte in Schiedam
Gemeente Schiedam
Bekijk project
Verwijderen rode beuk op binnenterrein
Rijksvastgoedbedrijf
Bekijk project
Injecteren iepen
Gemeente Den Haag
Bekijk project

Iepziekte

Bij idverde Bomendienst hebben we meer dan 25 jaar ervaring met het effectief bestrijden van iepziekte. Als enige boomspecialist in Nederland hebben wij bovendien een preventief middel beschikbaar: DutchTrig®. Hiermee beschikken overheden, bedrijven en particulieren over een beproefd en betaalbaar middel om actief en effectief hun waardevolle iepen te beschermen tegen de iepziekte. De methode is gebaseerd op het natuurlijk afweersysteem van de boom zelf.

Essentaksterfte

De gewone es (Fraxinus excelsior) is een inheemse soort, van grote waarde voor de biodiversiteit en beeldbepalend. Helaas zorgt essentaksterfte voor problemen. Er zijn grote verschillen in vatbaarheid en gevolgen. Dit vraagt om een deskundige en genuanceerde aanpak. Niet alle aangetaste essen sterven af en leiden tot gevaarzetting. idverde Bomendienst ontwikkelde een wetenschappelijke monitoringssystematiek die we gebruiken om de mate van aantasting in kaart te brengen. Dit leidt altijd tot concreet beheeradvies.

Kastanjebloedingsziekte

Paardenkastanjes kunnen uitgroeien tot grote monumentale bomen. Door bloedingsziekte, veroorzaakt door een bacterie, raken veel kastanjes verzwakt en sterven af. Goede monitoring is noodzakelijk om de ontwikkeling te volgen en gevaarlijke situaties te voorkomen. De behandeling van de kastanjebloedingsziekte is nog experimenteel. idverde Bomendienst werkt mee aan innovatief wetenschappelijk onderzoek naar efficiënte behandelmethodes.

Bladluisbestrijding

Lanen met lindes zijn onmisbaar in een historisch stadscentrum. Helaas vinden lindebladluizen dat ook: vanaf mei laten ze zich gelden door honingdauw te druppelen op terrasjes en geparkeerde auto’s. Om overlast tegen te gaan, zet idverde Bomendienst larven én poppen uit van het inheemse, tweestippelige lieveheersbeestje (Adalia bipunctata). Op deze manier is de bestrijding van bladluizen extra effectief. U kunt bij ons terecht voor een advies op maat, om de bladluisoverlast in uw gemeente zo effectief mogelijk tegen te gaan.

Massaria bij platanen

Platanen zijn populaire stadsbomen. Ze staan vaak op drukke plekken. Sinds 2007 zien we dat massaria (de schimmel Splanchnonema platani) voor veiligheidsrisico’s zorgt, doordat deze het hout aantast waardoor takken kunnen uitbreken. Regelmatig de kroon met een hoogwerker inspecteren en aangetaste takken verwijderen is noodzakelijk. idverde Bomendienst onderzoekt aantastingen bij platanen en adviseert over te nemen maatregelen. Dit doen we door microscopisch onderzoek en een monitoringstool welke inzicht geeft in de aanwezigheid, verspreiding en mate van aantasting.

Eikenprocessierups

De overlast door de eikenprocessierups in Nederland neemt toe. Bij idverde Bomendienst passen we de principes van Integrated Pest Management toe, waarbij rekening wordt gehouden met alle aspecten die invloed hebben op het voorkomen van de rups. We bepalen met verschillende soorten monitoring, gebiedsanalyse en overleg wat de meest efficiënte en duurzame aanpak is. Per locatie kiezen we de beste strategie. We leveren diensten zoals feromoonvalmonitoring, het uitzetten/stimuleren van natuurlijke vijanden en advies over het inzetten van maatregelen.

Roetschorsziekte

Roetschorsziekte is een aantasting bij voornamelijk esdoorns, veroorzaakt door de schimmel Cryptostroma corticale. Deze aantasting kan schadelijk zijn voor zowel boom als mens. Eind 19e eeuw is de schimmel ontdekt in Amerika en vanaf 1940 werd het sporadisch aangetroffen in Europa. Na 2000 ontstonden aantastingen op grotere schaal. In Nederland is de eerste aantasting pas in 2013 vastgesteld, maar de afgelopen jaren is de verspreiding sterk toegenomen. Lees meer over Roetschorsziekte en de (veiligheids)maatregelen die wij nemen.

Overige boomziekten

idverde Bomendienst beschikt over zeer specialistische kennis en jarenlange ervaring. Onze experts werken nauw samen met diverse (wetenschappelijke) instituten in binnen- en buitenland. We maken gebruik van consults, diagnoses, laboratoriumanalyses en de nieuwste methodes en technologieën. Hierdoor geven wij altijd een afgewogen advies op basis van feiten. Is een diagnose van een boomziekte of -aantasting niet mogelijk? Dan hebben we alle techniek en kennis in huis om te bepalen welk type aantaster het betreft. We garanderen voor elke specifieke situatie snelle ondersteuning en bruikbare adviezen.

Kies idverde Bomendienst voor een topexpert op het gebied van onder andere

  • Essentaksterfte
  • Kastanjebloedingsziekte
  • Iepziekte
  • Luisbestrijding
  • Eikenprocessierups
  • Aziatische essenprachtkever
  • Eikenspintkever
  • Roetschorsziekte

Boomziektekalender

Elk seizoen heeft zijn eigen aandachtspunten. Via de kleurenkaart in de kwartaalkalender ziet u direct op welke boomziekte of -aantasting u alert moet zijn. Elk kwartaal maken wij een update van de kalender en de verschillende boomziekten en -aantastingen.

Duurzaam en efficiënt boombeheer vraagt om een gedegen en planmatige aanpak. idverde Bomendienst is dé specialist voor bomen. We staan u actief bij met advies, verzorging en ziektebeheersing. Op alle dagen van het jaar. Dankzij deze kwartaalkalender boomziekten en -aantastingen ziet u in één oogopslag wat wanneer uw aandacht vraagt.

Boomziektekalender Q3

Wilt u meer weten over boomziekte en -aantastingen in kwartaal 3? Download dan onze kalender.

Download de boomziektekalender
test test

Ontmoet onze experts

Rick Kooiman 244x244
Rick Kooiman

Boomtechnisch Adviseur

T: 055 599 94 44
E: rick.kooiman@idverde.nl

Ron Schraven - 2020
Ron Schraven

Hoofd Boomziekten & Aantastingen

T: 06 20 96 31 62
E: ron.schraven@idverde.nl

“Kennis verbinden met de praktijk is waar wij de meerwaarde vinden en toepassen.”
Tom Verstraten
Tom Verstraten

Boomtechnisch Adviseur

T: 055 599 94 44
E: tom.verstraten@idverde.nl

Jort Bosman
Jort Bosman

Boomtechnisch Adviseur

T: 055 599 94 44
E: jort.bosman@idverde.nl

Tom Putman
Tom Putman

Boomtechnisch Adviseur

T: 055 599 94 44
E: tom.putman@idverde.nl

Al onze experts

Brochure idverde Bomendienst

Wilt u meer weten over de groene mogelijkheden die idverde Bomendienst u kan bieden? Download dan onze brochure.

Download brochure
Square_Brochure_bomen-voor-groener-leven@2x-540x330-c