• Home
  • Blogs
  • “Met het verwijderen van de eerste officiële tegel kan het vergroenen van de Muziekwijk-Zuid in Almere echt beginnen.”
Voorbereiding & Realisatie
Julia van der Heijden
Julia van der Heijden

Adviseur Klimaatadaptatie, idverde Advies
T: 0348 507 110

14 april 2022

“Met het verwijderen van de eerste officiële tegel kan het vergroenen van de Muziekwijk-Zuid in Almere echt beginnen.”

Hittestress, wateroverlast, droogte en verzakkingen. De gevolgen van het veranderende klimaat zijn steeds duidelijker zichtbaar en merkbaar. Extreme weerpatronen zijn niet meer weg te denken uit ons land en nemen door de klimaatverandering in grote mate toe. Om de gevolgen te kunnen verhelpen en de leefomgeving toekomstbestendig in te richten hebben we elkaar nodig. Klimaatadaptatie vraagt om een integrale samenwerking tussen civiele techneuten, groenspecialisten en opdrachtgevers.

Het groot onderhoud

De Muziekwijk-Zuid is gebouwd tussen 1987 en 1990. Het was de eerste wijk in Almere die door medewerkers van de gemeente werd ontworpen. De wijk is ondertussen al meer dan 25 jaar oud en voldoet niet meer aan de huidige normen van de gemeente Almere. Zo moet de bestrating worden vervangen en wordt een groot deel van de wijk vergroend. Dinsdag 5 april heeft wethouder Hilde van Garderen het startschot gegeven voor het groot onderhoud van de Muziekwijk-Zuid. Zij verwijderde de eerste tegel uit het trottoir om hier groen voor terug te planten. Samen met het bouwteam, bestaande uit de gemeente Almere, Dusseldorp ISM, idverde en Arcadis, wordt er gewerkt aan een groene en toekomstbestendige Muziekwijk-Zuid.

Toekomstbestendig

Meer groen in de Muziekwijk-Zuid is één van de verbeterpunten die op de agenda van de gemeente staat. Meer groen zorgt niet alleen voor een verbetering van het straatbeeld, maar ook voor een toekomstbestendige leefomgeving. Groen vangt hitte op waardoor er minder kans ontstaat op een hitte-eilandeffect. Daarnaast zorgt groen voor verdamping van vocht, waardoor er verkoeling van de omgeving optreedt.

Ook werkt vergroenen als maatregel voor het tegengaan van wateroverlast. Zo worden parkeervakken uitgevoerd in molenwiekverband met als opvulling gras en kruidachtige. Door te vergroenen en de bodem vrij te maken van verharding, krijgt overtollig water de mogelijkheid om in de bodem te infiltreren. Het groen maakt daarmee wezenlijk onderdeel uit van een systeem aan maatregelen die we tussen 2021 en 2025 doorvoeren.

Bezoek ons tijdens Vakbeurs Klimaat

Bent u benieuwd hoe u de openbare ruimte in uw gemeente klimaatadaptief kunt inrichten? Bezoek ons dan in de Expo in Houten, op 21 april op stand 4.17. Wij praten u graag bij.

logo 890x890_website
Registreren voor gratis toegang
Julia van der Heijden
Julia van der Heijden

Adviseur Klimaatadaptatie, idverde Advies

T: 0348 507 110
E: julia.vd.heijden@idverde.nl

“Het klimaatprobleem is geen probleem voor morgen, maar wel een probleem voor gisteren.”