• Home
  • Iepenspintkever

Iepenspintkever

Tom Putman
Tom Putman

Boomtechnisch Adviseur, idverde Bomendienst
T: 055 599 94 44

Iepenspintkevers leven als larve onder de bast van verzwakte, zieke en dode iepen. In Nederland komen de grote iepenspintkever (Scolytus scolytus), de kleine iepenspintkever (Scolytus multistriatus) en de dwergiepenspintkever (Scolytus pygmaeus) voor. Vooral de eerste twee soorten spelen een grote rol in de verspreiding van iepziekte. In de ons omringende landen komen ook andere soorten iepenspintkevers voor zoals Scolytus triarmatus en Scolytus laevis.

iepenspintkevermonitoring

Wanneer een boom wordt aangetast door iepziekte, worden er door de schimmel sporen gevormd in de gangen van de keverlarven. Na een popstadium vliegen de volwassen iepenspintkevers in het voorjaar uit bij oplopende temperaturen. De kevers nemen de schimmelsporen mee uit de broedboom.

Om zich voort te planten doen de kevers aan rijpingsvraat, ze knagen aan de twijgen van gezonde iepen voor dat ze paren. De kevers brengen zo sporen in bij gezonde iepen. Een geïnfecteerde boom kan vervolgens snel beginnen met aftakelen en een verspreidingsbron vormen voor de ziekte. Na de paring gaan de kevers weer op zoek naar verzwakte en zieke iepen om daar hun eitjes in te leggen.

 

Iepenspintkever

Het laten staan van bomen met iepziekte zorgt er voor dat de schimmel zich kan uitbreiden en dat de populaties van iepenspintkevers in omvang toenemen. In de praktijk lukt het vaak niet om alle zieke bomen in een beheergebied tijdig te lokaliseren. Wanneer iepenspintkevermonitoring wordt toegepast kunnen de controles gericht worden uitgevoerd en kan iepziekte beter worden ingeperkt. In de onderstaande download is meer informatie te vinden over het monitoren van de iepenspintkever.

Iepenspintkevermonitoring

Wilt u meer weten over iepenspintkevermonitoring?

Download de leaflet
Download - Iepenspintkever

Voorkom iepziekte met DutchTrig®

Uitval door iepziekte is te voorkomen door een preventieve injectie met DutchTrig®. DutchTrig® is een biologisch, organisch middel dat snel en efficiënt werkt. Het vaccin bestaat uit specifieke schimmelsporen, die het afweermechanisme van de iep activeren. Het injecteren is betrouwbaar en duurt niet meer dan 1 minuut.

Ontdek meer over DutchTrig®